Verni operateru ne što je dobar, nego nema boljeg

Iako su mobilne mreže značajno unapređene od 2013. godine, broj korisnika pametnih telefona koji se na dnevnom nivou suočavaju sa problemima nije se promenio.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

12:54

Verni operateru ne što je dobar, nego nema boljeg
Foto: Thinkstock

Jedan od ključnih razloga za to je novo ponašanje u gledanju video sadržaja širom sveta: počevši od Južne Koreje, gde trećina korisnika pametnih telefona gleda video sadržaj koji drugi korisnici uživo emituju, do SAD-a gde 14 odsto ispitanika koristi aplikacije za prenos video sadržaja uživo.

Istraživanje pokazuje da korisnici pametnih telefona koji se suočavaju sa 11 ili više problema na nedeljnom nivou duplo češće razmišljaju o promeni operatora, pokazalo je istraživanje kompanije Erikson.

Kako se navodi u saopštenju, ono što zabrinjava je da dve petine korisnika pametnih telefona tvrdi da imaju 11 ili više problema na nedeljnom nivou, a da problemi u video strimingu postaju sve češći.

Ovo istraživanje, kako se dodaje, je pokazalo da u mnogim slučajevima korisnici koji kažu da bi preporučili svoje operatore ne bi to uradili jer imaju preferencu ka operatoru, već zato što ne vide bolju alternativu.

Takođe, istraživanje pokazuje da iskustvo korišćenja širokopojasnog mobilnog interneta je i dalje glavni faktor za povećanje lojalnosti korisnika pametnih telefona ka operatorima. Međutim, to je uobičajeni izvor nezadovoljstva za 73 odsto korisnika širom sveta.

Korisnici pametnih telefona primenjuju sopstvene kriterijume kada ocenjuju iskustvo korišćenja širokopojasnog mobilnog interneta, a ti kriterijumi se zasnivaju na učinku aplikacija, naročito da li ima prekida u video strimingu ili kojom brzinom korisnici mogu da aplouduju sadržaj koji žele da podele na svojim društvenim mrežama, pokazuje studija.

Korisnike pametnih telefona među milenijalsima (starosti 18- 24 godine) prvenstveno zanima da od svojih operatora saznaju kakav je kvalitet video striminga na njihovim omiljenim društvenim mrežama i aplikacima, a manje ih interesuju brojčane vrednosti mreže, pokazalo je istraživanje.

Zaključci iz istraživanja odnose se na 650 miliona korisnika pametnih telefona na 14 tržišta: Brazil, Kina, Nemačka, Indija, Indonezija, Irska, Oman, Poljska, Rusija, Švedska, Južna Koreja, Ukrajina, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Istraživanje je sprovedeno u februaru 2016. godine, na 1.000 korisnika pametnih telefona na 14 tržišta širom sveta u onlajn istraživanju (izuzev Indije gde je ispitano 2.000 osoba).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: