"Fijat" prošao "politički reli", sledi teška etapa

Težak “politički reli" kragujevačkog "Fijata" bliži se kraju.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2016.

08:55

Foto: Gettyimages

Posle obećanja predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva svom srpskom kolegi Tomislavu Nikoliću da će on lično podržati odobrenje uvozne kvote, preostalo je da se na sastanku Saveta bescarinske unije Rusije, Belorusije i Kazahstana i službeno to aminuje.

Naš "Fijat" bi, tako, šansu mogao da dobije i u Jermeniji i Kirgiziji, a u naredna dva meseca trebalo bi da se utvrdi i kolika će biti izvozna kvota iz Srbije. Prvi "Fijatovi" modeli mogli bi se nađu na ovom tržištu već početkom 2017, pišu Večernje novosti.

Do finalizacije ovog posla i godišnjeg plasmana oko 10.000 vozila predstoji, ukazuju poznavaoci prilika u auto-industriji u Rusiji, teška etapa organizovanja dilerske službe, servisa i nabavke rezervnih delova. Istovremeno, kako se ukazuje, Rusi i njihovi partneri u bescarinskoj uniji očekuju protivuslugu, a to bi, najverovatnije, bili automobili GAZ-a i neki teretnjaci za koje bi postojali kupci na Balkanu. Rusi će, navode izvori "Novosti", sigurno insistirati i na reciprocitetu bescarinske kvote.

Predsednik GAZ-a, velikog proizvođača automobila, Vadim Sorokin svojevremeno je procenjujući šanse automobila iz Kragujevca na zasićenom ruskom tržištu, naveo da sve zavisi od ambicija proizvođača.

“Ako se postigne dogovor sa dobrim i ambicioznim dilerima, "fijat" iz Kragujevca bi mogao da zainteresuje kupce na tržištu. Rusko tržište odavno nije gladno robe, pa se ni automobili ne mogu prodavati sami od sebe”, rekao je za list Sorokin.

Svakako je dobro što sa obe strane postoji dobra volja da automobili iz Kragujevca počnu da se prodaju na postsovjetskom prostranstvu, ali ne treba imati bilo kakve iluzije o tome da će prodor na rusko tržište biti lak.

“Ako "Fijat" iz Kragujevca uspe da napravi makar i mali prodor na rusko tržište, biće to veliki uspeh, jer Italijani do sada nisu ništa ozbiljnije mogli da naprave. Postojali su i postoje objektivni, ali i subjektivni problemi, zbog kojih nije bilo lako prodavati "fijat" na ruskom tržištu. Hteo bih da podsetim da je "Fijat" već tri puta pokušavao u Rusiji da se "usidri", ali nije uspeo”, govori nam magistar Miroslav Vučković, koji je vodio programe prodaje u najpoznatijim moskovskim dilerskim kompanijama.

Inače, "fijat 500 L" dolazi u nevreme u Rusiju, gde je situacija s prodajom automobila veoma teška zbog velike ekonomske krize i pada kupovne moći. Situacija je još teža u Kazahstanu, a slično je i u Belorusiji. Šanse za prodaju "fijata" u Kirgiziji i Jermeniji su male zbog izuzetno niske kupovne moći građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: