Podrška EBRD: Sa Srbijom se zatvara poseta regionu

EBRD podržava reformski put Srbije, a predsednik te banke Suma Čakrabarti, koji u sredu dolazi u poseti Beogradu, zainteresovan je za napredak u toj oblasti.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.08.2016.

14:47

Podrška EBRD: Sa Srbijom se zatvara poseta regionu
Foto: Thinkstock

On je zainteresovan i za proces evrointegracija zemlje, izjavio je direktor kancelarije EBRD u Beogradu Daniel Berg.

Prema njegovim rečima, EBRD ocenjuje da su reforme motor rasta i stabilnosti u Srbiji, a ta banka je spremna i da nastavi da pomaže da se reformski put nastavi.

Predstojeća poseta Čakrabartija je prilika da se ponovo susretne sa srpskim zvanicnicima i da prodube razgovore o neophodnim reformama.

Predsednik Čakrabarti sa Vladom Srbije ima dobre odnose, što se prelilo i na našu kancelariju, pa dobro sarađujemo sa srpskim vlastima. Dobra saradnja primetna je i prilikom godišnjih susreta EBRD, ili kroz investicioni forum posvećen Zapadnom Balkanu“, rekao je Berg u izjavi Tanjugu.

Za EBRD je, prema njegovim rečima, Zapadni Balkan povezano tržište, a Čakrabarti posetom Srbiji, zatvara krug poseta zemljama tog regiona.

On u Srbiju dolazi iz Sarajeva, a prethodno je posetio i Albaniju i Crnu Goru. Predsednik smatra da je pažnju EBRD-a potrebno usmeriti na ovaj region, koji je i važan deo ukupnih bilansa banke“, rekao je Berg dodajući da ima mnogo prilika da se EBRD uključi u projekte u regionu.

Rade, kako je rekao na putevima, u energetskom sektoru, i različitim inicijativama od kojih region ima koristi.

U Srbiji su, primera radi, predsednik Čakrabarti i premijer Aleksandar Vučić potpisali inicijativu za poboljšanju investicione klime. U toj oblasti su već preduzete određene reforme, ali mi bi voleli da vidimo i da one ubrzaju u pojedinim oblastima, kao što su recimo, sudstvo ili javne nabavke. A kad pomažemo zemlji da sprovede te reforme, ujedno joj pomažemo i da privlači strane investitore“, rekao je Berg.

Čakrabarti, navodi Berg, stiže u četvrtu posetu Srbiji naredne srede i ostaje do četvrtka, a u sredu će održati govor o ulozi Zapadnog Balkana u evrointegracijama u Skupštini Srbije.

"Predsednik je zainteresovan za reformski put Srbije, EBRD to podržava, kao i evropske integracije, i zato će održati govor u Skupštini u sredu uveče“, rekao je Berg.

Takođe, u planu je i da predstavnici EBRD-a posete manje kompanije kojima su pomogli u poslovanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: