"Kruševac 40 mil RSD manje, najgore za BG i NS"

Gradonačelnik Kruševca Dragi Nestorović izjavio je da će grad Kruševac imati za 40 miliona dinara manje prihoda u budžetu zbog izmena Zakona o porezu na zarade.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 28.08.2016.

10:51

Foto: Thinkstock

Izmene Zakona o porezu na zarade bi trebalo da budu usvojene u septembru.

On je agenciji Beta kazao da će grad umanjenje pokušati da ublaži konkurišući kod Komisije za finansiranje lokalne samouprave projektima za infrastrukturno opremanje industrijske zone, kao i povećanjem broja zaposlenih u Kruševcu, za šta, kako je podsetio, postoje najave.

Nestorović je kazao da je prvobitnim nacrtom Izmena zakona bilo planirano da se prihod lokalnog budžeta sa 80 odsto od poreza na zarade smanji na 50 odsto te da su se svi gradovi izjasnili da bi to bio veliki problem.

"Novim predlogom Zakona, koji će uskoro biti usvojen, što je u skladu sa Sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom i bez čega šesta revizija sporazuma koja je predviđena za septembar ne bi bila verifikovana, predviđeno je da se to opterećenje podeli između gradova, a najveće su podneli Beograd i Novi Sad, dok će Kruševac sa 1,7 procenata od moguća 3 procenta, imati umanjenje od 40 miliona dinara", rekao je Nestorović.

Kako je naveo, u prethodnom periodu traženo je najoptimalnije rešenje, a da je trenutni suficit od 20 milijardi dinara u republičkom budžetu omogućio manje opterećenje budžeta lokalnih samouprava.

Budžet Kruševca je, kako je dodao, imao neplanirane izdatke, zato što su na naplatu došla izvršenja iz postupaka utuženja koji su se vodili unazad 30, 40 godina.

Nestorović je precizirao da je reč o oko 80 miliona dinara na osnovu imovinsko pravnih odnosa, a da se očekuje da po osnovu utuženja roditelja, nastalih zbog ranije cene vrtića, bude oko 50 do 60 miliona dinara.

"To su dve velike stavke koje nećemo moći tako lako da podnesemo, ali tražimo rešenja", kazao je Nestorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: