Ljajić Turskoj: I za naše ulje posebni uslovi

Ministar Rasim Ljajić razgovarao je sa ministrom ekonomije Turske Nihatom Zejbekčijem o unapređenju ekonomske saradnje i liberalizaciji režima slobodne trgovine

Srbija

Izvor: B92

Subota, 27.08.2016.

14:45

Ljajić Turskoj: I za naše ulje posebni uslovi
(Foto: Thinkstock.com)

Kako je saopštilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, na sastanku u Istanbulu ministri su razgovarali i o mogućnostima za finansijsku pomoć Turske u sprovođenju pojedinih infrastrukturnih projekata u Srbiji.

Ljajić je ukazao na potrebu da se među proizvodima koje Srbija izvozi u Tursku u bescarinskom režimu nađe i suncokretovo ulje.

Ljajić je dodao da su pojedine zemlje regiona u tom pogledu u povlašćenom položaju, jer ulje na tursko tržište izvoze bez carina, dok je carinska stopa za srpske izvoznike ulja 36 posto.

Zejbekči i Ljajić dogovorili su se da uskoro počnu razgovori ekspertskih timova dve strane u cilju usaglašavanja dalje liberalizacije režima slobodne trgovine, a očekuje se da do kraja godine bude postignut dogovor o vrstama roba na koje će se proširiti režim bescarinske razmene Srbije i Turske.

Kako se navodi, dogovoreno je da u oktobru bude održana sednica Trilateralnog komiteta za ekonomsku saradanju Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, kada će biti otvoreno i trgovinsko-turističko predstavništvo Srbije i BiH u Istanbulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: