"Biće još gore, narod o šnicli i ne razmišlja"

Cena svinjetine promenila se nekoliko puta u poslednjih mesec dana. Smanjene tražnje dovelo je do konačnog pada cene.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 25.08.2016.

16:23

Foto: Thinkstock

Istraživali smo šta je uzrok potresa na tržištu svinjskog mesa i kada bi situacija mogla da se stabilizuje.

Posle dramatičnog povećanja koje je uzdrmalo kućne budžete, cena svinjskog mesa u laganom je padu. Za kilogram svinjskog buta sada je potrebno izdvojiti oko 500 dinara.

Jedna sugrađanka kaže da je primetila da je svinjetina poskupela, ali i da nije kupovala posle toga kad je pojeftinila.

„Ja ne razumem ko ovo moze da kupi, narod kupuje po jednu jabuku, a o šniclama ni ne razmišljaju“, dodaje druga.

Građani su ubeđeni da će situacija biti još gora, dodajući da je „ovo za sad je izdržljivo“.

Pad cene nije posledica državne intervencije, kažu u nadležnom ministarstvu.

„Nije došlo ni do značajnijeg povećanja ponude svinjskog mesa jer je za tov svinja potrebno četiri meseca. Osnovni uzrok pada cene je smanjenje tražnje. Zbog relativno visoke cene svinjskog mesa potrošači su se preorjentisali na druge artikle, na piletinu, mesne prerađevine, cena mesnih prerađevina se u celom periodu nije menjala“, objašnjava načelnik odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Željko Rakić.

Odgajivači optužuju klaničare da stoje iza poskupljenja. Oni su zadovoljni trenutnom otkupnom cenom od 170 dinara za kilogram, ali kažu da je važno da se ona ne promeni. Ne pogoduje im nestabilno tržište.

„To ide na našu štetu, na štetu klaničara nije. To ćete videti u prodaji, da oni malo podignu, smanje, i to nema veze. Kad poskupi u mesari kod nas se nikad to ne odrazi. Dinar, dva ili pet, nikad se to kod nas ne odrazi“, smatra Goran Mostić, predsednik Udruženja odgajivača svinja za Mačvanski okrug.

U ministarstvu trgovine procenjuju da će odnos ponude i tražnje dodatno korigovati cenu, ipak ne veruju da će svinjsko meso koštati kao pre julskog poskupljenja. S druge strane odgajivači se nadaju da cena svinjetine neće padati.

„Nadamo se da ce zbog ove još uvek relativno visoke cene mesa doći do poboljšanja ponude svinjskog mesa što će opet doprineti daljoj stabilizaciji tržista i padu cena“, ističen Rakić.

„U narednih mesec dana nadam se da neće padati više cena, može samo da bude malo skuplje“, kaže jedan stočar.

Država se nerado meša u tržišnu utakmicu, ali ako dođe do značajnijih poremećaja, nestašica ili enormnog povećanja cena, ipak neće bežati od interventnih mera, kažu u ministartsvu trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: