Završeni odmori: Fijat opet radi, nema treće smene

Posle tronedeljnog godišnjeg odmora nastavljena je proizvodnja u Fijatovoj fabrici u Kragujevcu.

Srbija

Izvor: B92, Danas

Sreda, 24.08.2016.

09:14

Završeni odmori: Fijat opet radi, nema treće smene
Foto: Gettyimages

Radnici su u ponedeljak i utorak pripremali proizvodne pogone posle kolektivnog odmora, tokom kojeg je obavljen remont mašina.

Proizvodnja modela fiat 500L biće nastavljena u dve smene, jer je kragujevačka automobilska kompanija ukinula treću smenu i uz otpremninu otpustila između 700 i 750 radnika, preneo je RTS.

Inače, ministar privrede Goran Knežević izjavio je u utorak da je pala i poslednja barijera za bescarinski izvoz Fijata u Evroazijski region jer je kazahstanski ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev obećao je da će ta zemlja dati svoj glas za to na sledećem Savetu Evroazijske ekonomske unije.

List Danas piše da će zbog smanjenja broja radnika, sa proizvodnih linija i montažnih traka umesto dosadašnjih 650, ubuduće silaziti oko 400 automobila dnevno.

Očekuje se da će ove godine u kragujevačkoj fabrici biti proizvedeno nekih 70-ak hiljada "fijata 500L", čime će biti iskorišćena tek jedna četvrtina projektovanih kapaciteta kompanije FCA Srbija. Odluka o ukidanju jedne od tri proizvodne smene i otpuštanju radnika doneta je zbog pada plasmana, pre svega na američkom tržištu.

Suvlasnici kragujevačke fabrike, Fijat Krajsler grupacija i Vlada Srbije, još uvek, mesec i po po okončanju izjašnjavanja radnika o dobrovoljnom odlasku, nisu zvanično saopštili koliko je kragujevačkih automobildžija, tokom prošlog meseca, uz otpremnine koje su se, u zavisnosti od godina staža, kretale od 4.800 do 12.000 evra, napustilo svoja radna mesta.

Na osnovu informacije da je u FCA Srbija ostalo onoliko zaposlenih koliko je bilo predviđeno ugovorom sa Vladom Srbije o formiranju zajedničke kompanije (2.433), a da je to prošlog meseca u toj firmi bilo angažovano oko 3.200 trudbenika, naš list procenjuje da je iz fabrike automobila otišlo između 700 i 750 radnika.

Iz kooperantskih firmi je, opet prema nezvaničnim podacima, otišlo 300 do 400 radnika. Ukupno, nešto više od 1.000 ljudi.

Premijer Aleksandar Vučić je nedavno rukovodstvu Sindikata FCA Srbija obećao da će u Kragujevac uskoro da dođe jedna inostrana kompanija za proizvodnju auto-delova koja treba da zaposli oko 1.500 radnika, odnosno onoliko koliko ih je, prema prvim najavama, trebalo da ostane bez posla u fabrici automobila i njenim kooperantskim firmama. Sindikalci su premijeru rekli da bi "voleli da bude nemačka (kompanija)", a šta je on na to rekao njima, ne zna se.

Bolji poznavaoci domaće političke i privredne scene, međutim, gotovo da su ubeđeni da u Kragujevac, barem u dogledno vreme, neće da stigne nijedan ozbiljniji proizvođač auto-delova, piše Danas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: