Cene skaču - svi će plaćati porez na stanarinu

U Srbiji je, prema procenama, oko 260.000 stanova dato u zakup, samo u Beogradu je 74.000 nekretnina u zakupu ili u ponudi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 22.08.2016.

08:11

Cene skaču - svi će plaćati porez na stanarinu
Foto: Thinkstock

Međutim, svega jedan odsto stanova izdato je uz odgovarajući ugovor, na koji se plaća porez.

Agenti koji se bave nekretninama smatraju da bi stanodavci u većem broju sklapali ugovore s podstanarima kad bi poreska stopa na izdavanje stanova bila niža, na primer za 10 odsto, odnosno polovina od važeće stope.

Oni takođe ističu da cene zakupa u Beogradu još nisu porasle, u susret septembru, za kad je najavljena stroža kontrola poreznika.

Da se nešto promenilo, govori i to što studenti nisu, kao prethodnih godina u avgustu “navalili” na agencije u potrazi za smeštajem

I kod stanodavaca primetan je oprez zbog najava da takozvani porez na kirije od 20 odsto od septembra neće moći da izbegnu.

Glavni menadžer agencije Vila Slobodan Milošević je rekao da će najavljena stroža kontrola naplate poreza od stanarine sigurno uticati na cene.

"Mnogo bi bilo bolje kada bi ta stopa bila manja, već bi porez od 10 odsto bio sasvim prihvatljiv za jeftinije stanove", rekao je Milošević ističući da bi taj novac mogao da se koristi za opštinske budžete.

On je dodao da će se tek posle sezone videti da li je bilo nekog pomeranja cena.

Vlasnik agencije Slavija rent Srđan Lončarević je rekao da je u poslednje tri do četiri godine bio prisutan opadajući trend cena zakupa, kao i da je i ranije postojala obaveza plaćanja poreza na stanarinu.

On se osvrnuo i na to da je sada prisutan novi element - "prijavi komšiju", budući da je Poreska uprava pozvala građane da prijave one na koje sumnjaju da ostvaruju prihod od zakupa a na to nisu platili porez.

On, takođe, kaže da je porez od 20 odsto previše za stanodavce i da bi trebalo primeniti evropska iskustva, gde je u većini zemalja između sedam i osam odsto.

"Stanari bi apsolutno više plaćali kada bi taj porez bio niži. Jedini razlog što ne plaćaju jeste to što je 20 odsto previše, a cene u padu", dodao je Lončarević.

Govoreći o tražnji stanova koja je u avgustu tradicionalno veća, on kaže da ove godine sezona još nije počela, a da je osnovni razlog besparica.

Studenti su, primetio je, prethodnih godina već u avgustu užurbano tražili stanove, dok sada svi čekaju poslednji trenutak da ne bi plaćali i avgust i septembar.

Lončarević očekuje da će studenti stanove tražiti tek sredinom septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: