BG u redu razvijenijih, uzeo dobar deo "kolača"

Turistička privreda Srbije zabeležila je rast, a kada je reč o turistima iz inostranstva, udeo Beograda u "turističkom kolaču" Srbije bio je veliki.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 20.08.2016.

16:06

BG u redu razvijenijih, uzeo dobar deo
Foto: Thinkstock

Osim istorijskih znamenitosti i činjenici da leži na dve reke, glavni grad Srbije privlači turiste zahvaljući brojnim manifestacijama i dobrom provodu.

''Glasan, siv i divno razbarušen, Beograd je jedinstven grad; Mesto na kojem ispijanje kafe nikada ne prestaje, a žurke traju do beskraja'' - ovim rečima španski i britanski magazini opisali su glavni grad, za koji kažu da ne predstavlja samo istorijsko raskršće, već i centar trenda, kulture, dizajna, festivala.

Kada govorimo o broju stranih turista u Beogradu, čini se da ulazimo u red razvijenih evropskih gradova, kaže direktor turističke organizacije Beograda. A šta to tačno znači?

"To znači da bismo mogli već u julu i avgustu da dostignemo milion noćenja, što bi bio pomak u odnosu na prethodnu godinu, to se odnosi naravno na prihod od turizma i Beograd sve više postaje turistički grad, što smatram da je izuzetno značajno i što smatram da ne donosi samo nekakav orden turističkoj privredi grada, već je veoma značajno i zbog novca koji se na taj način zaradi i koji se opet ulaže u infrastrukturu i Beograd samim tim postaje bolji i za stanovnike samog grada”, rekao je Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.

A da li je nešto lošije vreme u proteklom periodu uticalo na domaće turiste i građane Beograda? Odgovor smo potražili na jednom od gradskih bazena.

“Može se reći da nam ove sezone vreme ne ide toliko na ruku, kao ranijih godina, ali recimo pošto smo počeli polovinom juna sa sezonom, jun i jul su bili dobri, dok je avgust bio nešto lošiji, može se reći da je sezona čak gotova. Naravno ima i stranih turista, što imamo informaciju sa blagajne”, kaže Stefan Stanišić, bazeni Košutnjak.

Malo lošije vreme možda je uticalo na to da bazeni ne budu prepuni tokom celog leta, ali jedan od najstarijih gradova u Evropi imao je mnogo toga da ponudi.

“On ima više slojeva. Od ovog nekog gde Beograd zovu novim Berlinom, zbog sentimenta umetničkog, pa rekao bih dosta lucidnog. To je taj beogradski duh koji se polako vraća, pa do onih čitavih naslaga istorije, kulturnog nasleđa, kulture. A kada govorimo o gostima koji nam dolaze, to je po broju pre svega region. Ne samo ex Jugoslavija, već širi region. Centralna, jugoistočna, istočna Evropa, to je najveći broj gostiju”, objašnjava Popović.

Beogradski karneval brodova, Bitef, od zabave i tradicije, pa do jednog od najčuvenijih alternativnih pozorišnih festivala u svetu - i još mnogo toga ponudiće Beograd u narednom periodu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: