"Banje Fondu PIO, a država da naplati doprinose"

Udruženje sindikata penzionera zatražilo je da Fond PIO dobije pravo da upravlja svojom imovinom, umesto da je država prodaje da smanji dotacije za penzije.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 19.08.2016.

08:43

Foto: Thinkstock

Procena tog udruženja je da imovina Fonda, u kojoj su i banje, vredi pet milijardi evra i da bi bilo pogrešno da se ona rasprodaje.

"Samo desetak godina ranije, tadašnje rukovodstvo Fonda se svojski trudilo da sačuva kapital Fonda, pokretanjem tužbe protiv države kao jemca, sa namerom da se spreči rasprodaja i poklanjanje vredne imovine. Od 27 pokrenutih sporova u 15 predmeta je potvrđeno vlasništvo Fonda, a u toku je još 12 sporova, sa dobrim izgledima da se i tu potvrdi Fond kao vlasnik imovine", navodi se u saopštenju beogradskog Udruženja sindikata penzionera.

Članovi Udruženja su iznenađeni najavom premijera Srbije Aleksandra Vučića da će privatizacija banja imati prioritet u programu nove vlade i što je nezadovoljan što PIO fond vodi sporove protiv države dokazujući svoje vlasništvo.

"Aleksandar Vučić je zaboravio da je upravo država, njena administracija, na čijem je on čelu najveći krivac za dotacije PIO fondu. U Srbiji 700.000 radnika radi na crno, bez prijave, bez uplaćenih doprinosa na rad. Čak 400.000 radnika dobija minimalac ili jedva iznad minimalne osnovice, a bar polovina njih dodatnu zaradu dobija u gotovini, na ruke, bez plaćenih doprinosa", upozorilo je Udruženje sindikata penzionera.

Udruženja je podsetilo da su procene da izgubljeni budžetski prihodi zbog rada na crno godišnje prelaze 1,5 milijardu evra i kada bi se naplatili, država uopšte ne bi imala potrebu da dotira PIO fond i rasprodaje njegovu imovinu. Ocenjeno je da su "najveći krivci za ogromne utaje poreza i doprinosa na rad u resoru Ministarstva finansija i Ministarstva rada".

"Drugi veliki problem u PIO fondu su lažni invalidski, kao i redovni penzioneri sa dokupljenom 'nekom' godinom staža", navelo je Udruženje sindikata penzionera i istaklo da je država kriva što nisu kažnjeni oni koji su omogućili da veliki broj gradjana nezasluženo dobija penziju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je prošle nedelje da je nedopustivo ponašanje Fonda PIO, koji je pokrenuo sudske sporove protiv države nastojeći da dokaže da ima vlasnički udeo u banjama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: