"Javni sektor dramatično smanjili - za 14.500"

Javni sektor u Srbiji dramatično je smanjen u prethodnom periodu, a samo u 2015. godini za 14.500 radnih mesta, rekao je mandatar Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.08.2016.

11:10

Foto: Thinkstock

"Smanjili smo dramatično javni sektor, za razliku od nekih koji su ga povećali sa 9.000 na 28.000 za tri godine", rekao je Vučić u skupštinskoj raspravi o izboru nove vlade, odgovarajući na kritike poslanika SDS Miroslava Aleksića.

Vučić je rekao i da država pruža podršku privredi i da zbog toga Srbija ima rast privrede, za razliku od perioda u kojem je vladala sadašnja opozicija.

"Za razliku od perioda vaše vlasti ,kad smo imali -3,6 odsto, sad imamo +2,6 odsto. U kojoj je to zemlji -3,6 odsto više od 2,6 odsto koliko mi sada imamo?", rekao je Vučić.

Na opasku da siromaštvo nije smanjeno, Vučić je odgovorio da smanjenje siromaštva konstatuje i Svetska banka, ali da nije dovoljno. "Biće bolje u narednim godinama", rekao je Vučić.

Aleksić, koji je i bivši predsednik opštine Trstenik, izjavio je da ne može podržati izbor nove Vlade Srbije, jer ne postoje uslovi za sprovođenje predstavljenog programa.

Aleksić je u skupštini tokom rasprave o izboru nove vlade rekao da se mladi u toj opštini koji su verovali Aleksandru Vučiću 2014. godine, kada je prvi put izabran za premijera, sada spremaju da napuste zemlju.

On je kazao i da je vlada ugasila 2.000 radnih mesta u toj opštini, osvrćući se na stanje u Prvoj petoletki, i dodao da u Trsteniku u poslednjih 15 godina nije bilo ozbiljnih investicija.

Aleksić je, međutim, rekao da podržava pojedina kadrovska rešenja u novoj vladi, poput Branislava Nedimovića i Ane Brnabić, ali da ne može da podrži program, jer nije video rezultate prethodne četiri godine i nije video preduslove da se realizuju oni ciljevi koji su postavljeni.

On je kazao da je neophodno uraditi elementarne stvari, a to je pre svega promena političkog sistema i uspostavljanje vrednosnog sistema u zemlji.

Mandatar Aleksandar Vučić odbacio je odgovornost vlade za loše stanje trsteničke Prve petoletke.

"Što se tiče Petoletke, nije Vlada Srbije kriva. Davali smo sve od sebe da učinimo sve ono što je rukovodstvo Petoletke tražilo. To je pitanje za one koji su uspeli da fabriku razore i čekali da njena vrednost pada i obrtni kapital bude na najnižem nivou i da za nju ne bude zainteresovan više niko sa kim smo pregovarali", rekao je Vučić.

On je kazao i da ne mogu u svako mesto u Srbiji da se dovedu veliki investitori, ali da će ipak u Kruševac i Kraljevo dovesti investitore.

Odgovarajući Aleksiću, Vučić je rekao da je posao predstavnika vlasti da razgovara sa građanima, da oseti njihov puls i vidi njihove probleme, te dodao da je onoga dana kad je u Vladi Srbije primao građane rešeno više od polovine njihovih problema.

Poslanica SNS-a Milana Turk, koja je iz Trstenika, rekla je da je za lošu situaciju u tom gradu kriva bivša vlast, u kojoj je bio i Aleksić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: