"MMF nas kontroliše, znaju gde je svaki dinar"

MMF kontroliše svaki potrošen dinar iz budžeta, tako da iako nema završnog računa države, zna se na šta je novac potrošen, izjavio je mandatar Aleksandar Vučić.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 10.08.2016.

18:45

Foto: Tanjug

Premijer u tehničkom mandatu dodao da je stanje u budžetu takvo da je iznos novca koji je država stekla veći od iznosa koji troši.

"Svaki naš rebalans će biti račun do kraja godine. Nama svaki dinar kontroliše MMF, tačno se zna gde je i u šta je potrošeno", rekao je Vučić odgovarajući na kritiku lidera SRS Vojislava Šešelja da nema završnog računa države, te da se ne zna kako se raspolagalo novcem iz budžeta.

Vučić je rekao i da bi bilo dobro da Poštanska štedionica finansira deo namenske industrije, ali da sa MMF-om "tri meseca lomi koplja oko toga".

"SDPR ima novca da to pokrije, siguran je plasman, ali ta banka to ne može da uradi dok MMF ne odobri", rekao je Vučić.

On je rekao da ni 2017. kad istekne trogodišnji program sa MMF, to ne znači da bi trebalo da "radimo šta hoćemo", a kako je rekao, ne bi voleo ni da njegov naslednik na premijerskoj poziciji postupa drugačije.

Vučić se osvrnuo na ranije vlade koje su, kako je rekao sa padom BDP-a od 3,6 odsto povećavali plate i penzije.

"To je bio istorijski minus, a oni na to povećavaju plate i pentzije, šta očekujete osim potpunu propast. I to zato što su pobećali da koalicije koje prave donose rezultat to je skandalozno. Ja zato nisam govorio povećaćemo ovo ili ono u kampanji. Danas možemo da povećamo i da ne osetimo, ali ja ne dam. Hoći da se hvalimo disiplinom i da to bude trajno", rekao je mandatar.

Na opasku Šešelja da se ne zna šta zapravo znači to što je ostvaren suficit, i na šta se to odnosi, mandatar je rekao da je zbog tog suficita danas stanje u budžetu daleko bolje nego ranije.

"Bolje nam je danas mnogo zbog suficita koji imamo. A šta to znači? Da je naša prihodna strana u budžetu veća od rashodne strane, da smo više stekli nego što smo potrošili", rekao je Vučić.

On je naveo da su najveći izdaci za penzije, pa za plate, robe, kamate...

"U prvoj polovini godine smo 780 miliopna evra platili kamate i opet smo u plusu", konstatovao je mandatar dodajući da je naplata PDV-a i akciza, kao i naplata dividendi i poreza na dobit - svi ti brojevi nam idu dobro. On je dodao i da MMF priznaje povećanje PDV i akciza kao trajno, ali ne još i da je trajno smanjenje rashoda, što vlada "još dokazuje".

"Rashodi su nam za 3,1 odsto niži od planiranih. A zato nam je potrebna odromna disciplina i odgovornost", rekao je on, odgovarajući Šešelju.

On je podsetio lidera radila da je 1998. i 1998. godine kad su bili deo vlade, svi su morali da poznaju nekoga u trezoru, da bi im nalozi bili isplaćeni.

"Moji nalozi su stajali po 3-4 meseca, nisu mogli da budu isplaćeni, jer nema likvidnosti, keš floa. A sada se isplaćuju pare istog dana", istakao je on.

Takođe, osvrnuo se i na avgust 2012. godine, kada je, kako je rekao, Mlađan Dinkić, tadašnji ministar finansija, morao da zamrzne plaćanja iz trezora, kako bi penzije i plate bile isplaćene - jer keš flou nije postojalo.

Vučić se vratio na aktuelne podatke, i istakao da je u prvih šest meseci rast BDP-a iznosio 2,6 odsto, a naš BDP je oko 35 milijardi evra.

"To je ukupna vrednost imovine koju stvorimo godišnje, a 2,6 odsto rasta znači da oko 800 miliona možemo da uzmemo, a javni dug u odnosu na BDP neće da raste. Zato je važno da imamo rast a da nemamo značajan deficit", objasnio je Vučić.

Mandatar je podsetio da je zatekao javni dug na nivou od 71 odsto, a da je sada 72,4 odsto, jer je vlada preuzela obaveze prema garancijama po kreditima i istakao da je cilj vlade da udeo javnog duga u BDP-u bude spušten ispod 70 odsto, a da 2023. bude ispod 60 odsto BDP-a.

"To je već nivo Mastrihta i više nemamo problema i možemo samo da mislimo kako da unapređujemo privredu", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: