"Rusi" brži od busa, voziće i na ekskurzije

Blagajna na Železničkoj stanici u Novom Sadu mesečno proda 73.000 voznih karata, a leti dnevno i do 2.000.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Utorak, 09.08.2016.

08:26

Foto: Tanjug

“Novosađani najviše koriste voz u odnosu na žitelje iz drugih gradova u Srbiji”, kaže rukovodilac Sektora za prevoz putnika Veselin Simović.

“Oni se bar dva puta godišnje prevoze železnicom. To ne treba da čudi jer je Vojvodina svojevremeno imala najgušću mrežu pruga, ne u Srbiji i nekadašnjoj SFRJ već u Evropi. Na području grada Novog Sada sva mesta su povezana železničkim saobraćajem osim Kovilja i Siriga, koji nemaju izgrađenu prugu. I po tome je Novi Sad osoben jer nisu svi gradovi tako dobro povezani železničkim sabraćajem”, kaže on.

Svojevremeno je, veli Simović, važilo pravilo da bez jake železnice nema ni jake privrede. Po njegovim rečima, od Nove godine do 30. juna voz je koristilo 600.044 putnika, što je 150.000 više nego u istom periodu 2015.

“Sve više se građani opredeljuju za voz jer imamo nove moderne vozove iz Švajcarske i Rusije s klima-uređajima, koji se kreću 160 kilometara na sat, što je evropski standard. Do Beograda se vozom stiže za sat i po, koliko treba putovati i autobusom. Primetili smo da Novosađani koji rade u Beogradu kod nas kupuju mesečne karte pa tako za sada izdamo stotinu mesečnih karata na liniji Novi Sad – Beograd. Karta u jednom pravcu staje 388 dinara, a povratna je 560 dinara za brzi voz”, kaže Simović.

On napominje da se voz sve češće koristi kao prevozno sredstvo i u lokalnom saobraćaju.

“Imamo dosta putnika na relaciji Novi Sad – Petrovaradin, gde se stiže za 15 minuta, što je kraće nego autobusom. I pruga do Futoga je iskorišćena jer i Futožani idu vozom, premda je stanica udaljena od naselja. Žitelji Beške u proseku 20 puta godišnje putuju vozom, pa za liniju Novi Sad – Čortanovci – Beška možemo reći da je masovno u upotrebi”, ističe Simović.

Rukovodilac Sektora za prevoz putnika kaže da je tokom „Egzita” vozom u naš grad stiglo više od 8.000 putnika i da nije zabeležena nijedna reklamacija. “Železnice Srbije” su tokom tog muzičkog festivala prodale 5.365 karata i ostvarile prihod od tri miliona dinara”, dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: