Naplata poreza na zakup otvorila Pandorinu kutiju

Najava od pre desetak dana iz Poreske uprave Srbije da će se strože kontrolisati plaćanje porez na zakup stanova izgleda da je otvorila Pandorinu kutiju.

Srbija

Izvor: Dnevnik

Subota, 30.07.2016.

13:50

Naplata poreza na zakup otvorila Pandorinu kutiju
Foto: Thinkstock

Na videlo je isplivalo more problema u toj oblasti. Podstanari su nezadovoljni jer se plaše da će gazde poreske troškove prebaciti na njih, vlasnici stanova žale se na nov namet i komplikovane procedure naplate.

Država se poziva na MMF, koji traži striktnu primenu propisa i naplatu poreza na rentiranje nekretnina, što je stavka od nekoliko miliona evra za srpski budžet. Sasvim je logično da neko ko ima prihod, plaća i porez. Ali, da bi se u tu oblast koliko-toliko uveo red, neophodno je da se štošta promeni.

Procene govore da se u Srbiji izdaje 260.000 stanova te da je više od pola miliona ljudi u statusu podstanara. Na zakupninu od sume koje gazde plaćaju treba da se plati porez od 20 odsto.

Tu obavezu za sada ispunjavaju vlasnici luksuznih nekretnina koji ih izdaju stranim diplomatama i predstavništvima. Tu se novac refundira pa stranci neće da čuju za to da uđu u stan ili vilu bez ugovora. Radi prijave mesta boravka ugovore traže i strani studenti.

Šta je s ostalima ? Oni su listom u sivoj zoni.

Pravni zastupnik Udruženja podstanara Marko Mirković kaže da će vlasnici stanova za tu stopu od 20 odsto povećati kiriju gde god to mogu.

Nažalost, to nije jedina muku koju podstanari imaju. Gazde im često uslovljavaju boravak u stanovima raznim zahtevima. Ukoliko nisu zadovoljni kirijama, čak im i isključuju struju. Odbijaju sklapanje ugovora i ne žele da ih prijave na adresu na kojoj žive.

Gazde pak kažu da ni podstanari nisu zlato. Ruiniraju stanove, ostavljaju neplaćene račune, svoje dugove. Zato sudski izvršitelji dolaze da plene imovinu vlasnicima pa im naplaćuju i stare podstanarske dugove. Mogu podstanare da tuže, ali sudski postupci traju godinama.

Zato Marko Pavlović iz Udruženja zakupaca kaže da će, ukoliko stanodavci primete da im se izdavanje stanova i plaćanje poreza ne isplati, otkazati grejanje, isključiti struju i ostaviti stanove prazne. Žale se i na previsoku stopu od 20 odsto za zakup – u regionu ona se kreće od osam do 12 procenata. Nadležni se ne šale pa je Poreska uprava već otvorila sajt na kojem se mogu prijaviti nesavesne gazde.

Kako su do sada prolazili savesni stanodavci koji su tu obavezu izmirivali? U velikim gradovima taj porez se plaća elektronski. To znači da gazda mora da ima sertifikovan elektronski potpis, zatim da ima kompjuter da bi mogao popuniti elektronsku prijavu. Poseban problem predstavlja odjava izdavanja stana, kao i prijava novih podstanara. Ukoliko vlasnik živi dalje od mesta gde izdaje nekretninu ili u inostranstvu, mora da angažuje advokata, a za plaćanje poreza i knjigovođu. Stanovi koji se izdaju učenicima i studentima su prazni preko leta, to je dodatna administrativna procedura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: