Ništa od spajanja grčkih banaka u Srbiji

Eurobanka i Vojvođanska banka koju je kupila Nacionalna banka Grčke, kako pišu Večernje novosti, neće se spojiti, iako je to dogovoreno pre tri godine.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 29.07.2016.

16:45

Ništa od spajanja grčkih banaka u Srbiji
(Foto: Thinkstock.com)

List navodi da će dve banke nastaviti samostalno da posluju.

Ove dve vodeće banke u Grčkoj odustale su od ujedinjenja, koje je bilo dogovoreno 2013. godine. Kod nas Eurobanka i Nacionalna banka Grčke posluju gotovo deceniju i po i među prvim stranim bankama su došle u Srbiju i spadaju u vodeće banke.

Pre tri godine, ove dve banke su započele proces spajanja, odnosno Nacionalna banka Grčke je trebalo da preuzme Eurobanku, ali je ceo postupak "zamrznut".

Takođe, Alfa banka je pre četiri godine stopirala odluku o spajanju sa Eurobankom dok se ne sačeka ishod dogovora grčke vlade sa privatnim kreditorima o otpisu 100 milijardi evra grčkog duga i do dana današnjeg nema epiloga. Jasno je da Grci, ipak, pokušavaju da ukrupne svoje banke već duže vreme, ali finalizacije nema.

Eurobanka spada u pet vodećih banaka u Srbiji po broju zaposlenih, broju filijala i ekspozitura, kao i po profitu. Naime, ona ima 100 filijala, 1.500 zaposlenih, kao i 900.000 klijenata. Prošlu godinu je završila na petom mestu prema zaradi sa 2,4 milijarde dinara. Vojvođanska banka je na našem tržištu prisutna 145 godina, a od 2006. godine posluju u sastavu Nacionalne banke Grčke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: