Od 2.134 poljoprivrednika, prijavljeno samo 64

U kontrolama poslodavaca koji se bave poljoprivrednom delatnošću, inspekcija rada je utvrdila da od 2.134 zatečena radnika nije bilo prijavljeno samo njih 64.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 29.07.2016.

15:54

Od 2.134 poljoprivrednika, prijavljeno samo 64
(Foto: Thinkstock.com)

Vanredni inspekcijski nadzori izvršeni su 27. i 28. jula, u 216 privrednih subjekata koji se bave gajenjem biljaka i sadnog materijala, uzgojem životinja i mešovitom poljoprivrednom proizvodnjom, ističe se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako se navodi, najviše radnika "na crno" otkriveno je kod poslodavaca u Podunavskom upravnom okrugu, kod jednog čak njih 17.

Zbog utvrđenih nepravilnosti Inspekcija rada je donela 67 rešenja u oblasti radnih odnosa, 78 rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, a podneto je i 17 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca.

Prilikom nadzora inspektori su podsetili zaposlene i poslodavce da se kada temperatura vazduha prelazi 36 C stepeni smatra da zaposleni koji obavljaju poslove na otvorenom rade u nepovoljnim uslovima, što može negativno da utiče na njihovo zdravlje.

Zbog toga je još 2007. doneta Preporuka da poslodavci, ukoliko to proces rada dozvoljava, posao organizuju tako da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje zaposlenih direktnom sunčevom zračenju za vreme visokih spoljnih temperatura, a posebno u periodu od 11 do 16 sati.

Inspektori su poslodavcima i zaposlenima uručivali i Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama, kako bi preduzeli preporučene preventivne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: