JP Ada Ciganlija prodaje i parfeme

Firmi koja vodi računa o najvećem gradskom izletištu dozvoljeno da izdaje knjige, časopise, ali i snima filmove

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 29.07.2016.

11:10

JP Ada Ciganlija prodaje i parfeme
(Foto: Thinkstock.com)

Na prethodnoj sednici Skupštine grada, odbornici gradskog parlamenta izmenili su osnivačke akte dva komunalna i četiri javna preduzeća.

Definisane su osnovne delatnosti kojima se firme bave, ali po novim osnivačkim aktima, posebno su izdvojene dodatne delatnosti. Zanimljivo je to što one obuhvataju potpuno drugačiju vrstu poslovanja u odnosu na one kojima se ove gradske službe bave. Neobična ovlašćenja data su, na primer, "Vodovodu i kanalizaciji", "Veterini", a "Ada Ciganlija" postala je pravi poslovni gigant. Ova firma, naime, može čak i da gradi puteve.

Preduzeće koje rukovodi najpopularnijim beogradskim izletištem ima mogućnost da trguje na veliko pićem, kafom, šećerom, čokoladom, mlečnim proizvodima, jajima, jestivim uljem, voćem, povrćem, mesom, ribom... Na veliko mogu da prodaju i tekstil, parfeme, traktore, kancelarijski materijal, drvo, građevinski materijal, odeću, obuću, kozmetiku... Ovo preduzeće može da gradi puteve i auto-puteve, trguje i popravlja motorna vozila.

Na malo mogu da prodaju tepihe, telekomunikacionu opremu, duvan, nameštaj, medicinska i ortopedska pomagala. JP "Ada Ciganlija" može da se bavi i prodajom igračaka, cveća, sadnica, polovne robe, satova i nakita.

Ali, ovde nije kraj. Preduzeće koje ima jedva dvadesetak zaposlenih ima zakonsku mogućnost da obavlja kopneni prevoz putnika. Može da transportuje putnike i teret unutrašnjim plovnim putevima. Po "papirima", sme da otvara hotel, odmarališta i auto-kampove. Ovom preduzeću na osnovu izglasane odluke, a po Zakonu o privrednim delatnostima, dozvoljeno je da izdaje knjige, časopise, računarske igre, softvere, imenike, adresare, ali i snima filmove.

U okviru dodatnih delatnosti, mogu da rade kao novinska agencija, kao i agencija za promet nekretninama. Imaju pravo da se bave pravnim poslovima, arhitektonskom delatnošću, umetničkim stvaralaštvom, popravkom računara, održavanjem komunikacione opreme...

"Ovom odlukom nije ništa novo dodato", kaže za Večernje novosti Žarko Šormaz, direktor "Ade Ciganlije". - Ovaj akt donosi grad Beograd. Oni su osnivači, a na nama je samo da poštujemo i da uskladimo našu regulativu sa odlukama donetim na sednici Skupštine grada.

Interesantno je da "Vodovod i kanalizacija" u okviru svojih nadležnosti može da se bavi poslovima u oblasti informacione tehnologije. Oni mogu da upravljaju računarskom opremom, izrađuju veb-portale, izrađuju softvere, a bave se i kablovskom i bežičnom telekomunikacijom.

- Zna se koja je naša osnovna delatnost, ali zbog usklađivanja sa Zakonom o privrednoj delatnosti, grad je morao ovo da reguliše, menjajući osnivački akt - kažu u BVK.

Ova odluka ne obavezuje ovo preduzeće da se bavi svim navedenim poslovima. Mogu za sopstvene potrebe. Na sajtu APR biće prikazana isključivo osnovna delatnost preduzeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: