Napravili prvi radar Kine, sad bi ulagali kod nas

Ministar odbrane Zoran Đorđević razgovarao je sa delegacijom kineske kompanije CETC o mogućnostima za rad na istraživačkim i razvojnim projektima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

18:25

Napravili prvi radar Kine, sad bi ulagali kod nas
(Foto: Thinkstock.com, ilustracija)

Ministarstvo odbrane Srbije je potpuno otvoreno za pregovore i nalaženje odgovarajućih oblika saradnje u istraživanju, razvoju i proizvodnji sredstava naoružanja i vojne opreme, rekao je Đorđević, saopštilo je Ministarstvo.

On je naglasio da je Ministarstvo odbrane Srbije "veoma zainteresovano za eventualne kineske investicije u naše istraživačke i proizvodne kapacitete".

Đorđević je na sastanku sa kineskom delegacijom koju je predvodio Long Bin istakao "da nije isključeno i formiranje novih zajedničkih kompanija". Prethodnih dana stručnjaci iz Sektora za materijalne resurse i Vojnotehničkog instituta Ministarstva odbrane Srbije i eksperti kineske kompanije su razmatrali potencijalne projekte za razvoj, dodaje se u saopštenju.

Kompanija CETC osnovana je 1948. kada je projektovala i napravila prvi kineski radar, da bi se potom iz nacionalnog preduzeća razvila u globalnog industrijskog giganta u oblasti elektronske tehnologije.

Đorđević je na sastanku izdvojio vojno-ekonomsku i vojno-tehničku oblast kao značajne segmente rastuće privredne saradnje dve države i podsetio da je nedavna poseta predsednika Kine Si đinpinga dala snažan impuls jačanju odnosa. Tada je potpisan Sporazum o saradnji u oblasti odbrambene industrije, što je, uz posetu delegacije eksperata Srbije Kini, doprinelo stvaranju uslova za saradnju sa CETC i drugim kineskim kompanijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: