"Pokušaćemo da izbegnemo intervenciju oko mesa"

Ministar trgovine Rasim Ljajić rekao je da će država pokušati da izbegne intervenciju oko skoka cene mesa.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

16:38

Screenshot/B92

Ljajić je, gostujući u Kažiprstu B92, rekao da za poskupljenje mesa postoje dva razloga.

Kako je objasnio, prvi je manjak tovljenika na domaćem tržištu i drugi, verovatno dominatniji je taj što su evropski proizvođači plasirali velike količine u Kinu, što je uticalo da raste cena mesa prvo na evropskom tržištu, a onda i kod nas.

Na pitanje da li će država reagovati na tržištu preko robnih rezervi kaže:

"Svakako da je to opcija. Imamo 37.000 tovljenika u vlasništvu robnih rezervi, ako se ne uspostavi stabilnost cena moraćemo da intervenišemo. Ali to je klizav teren, hteli bismo da izbegnemo intervenciju, jer to dugoročno može da ima loše efekte“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, na poskupljenje mesa uticale su i sezonske oscilacije, a dodao je i da je u manje-više svim zemljama EU i regiona došlo do skoka cena svinjskog mesa.

Vaučeri nisu bitka onima koji idu na more

Govoreći o rastu broja turista u Srbiji, ministar kaže da je to rezultat posvećenosti domaćem turizmu.

"Nismo mi akciju sa vaučerima osmislili da vi vodili bitku da onima koji idu na more, već da pokažemo šta Srbija ima. Rezultat svega toga je da do sada imamo 13 odsto rast turista i za 17 odsto veći devizni priliv od turizma u odnosu na prošlu godinu. Ako ne bude promena- ovo će u turističkom smislu biti rekordna godina", rekao je Ljajić.

On dodaje i da je jasno da Srbija ne može da ima ambiciju da bude destinacija masovnog turizma, ali da možemo za duplo da povećamo turizam je i te kako moguće.

"Potrebno je više se aktivirati, osposobiti aerodrome, uvesti lou kost kompanije, raditi na promociji svih potencijala, možemo da imamo značajno bolju situaciju nego sada", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: