Mesari priznaju: Nije opravdana ni ova cena

U većini prodavnica danas su mogle da vas iznenade nove cene svinjskog mesa.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 28.07.2016.

16:22

Mesari priznaju: Nije opravdana ni ova cena
(Foto: Thinkstock.com)

Cene su veće i za 200 dinara po kilogramu, a proizvođači tvrde je razlog skok cene živih svinja.

Ko nije spreman da izdvoji i do 200 dinara vise za kilogram svinjskog mesa -neće ga ni jesti, bar ne neko vreme.

Jedan od tri najveća proizvođača u zemlji, Petar Matijevic, za B92 objašnjava da su razlozi za poskupljenje što je zbog velike ponude cena tovljenika doskoro bila 140 dinara po kilogramu. To je za proizvođače bilo potpuno neisplativo, pa su značajno smanjili proizvodnju. Sada imamo situaciju da nema dovoljno tovljenika, cena je već skočila na 160 do 170 dinara i tu nije kraj.

“Skočila je cena živih svinja jer su ljudi ugasili tovove a i leto je, svinje slabije napreduju. A i velika je potražnja svežeg mesa leti. Možda je i standard skočio pa se više troši meso. Naše tržište će se zadovoljiti tek kada but bude 500, 600 dinara, kad se uveze 6000 svinja, to ce zadovoljiti tržište”, kaže Matijević.

Matijević najavljuje i da se pad cena može očekivati, možda, za dva meseca. Priznaje da ni ovako visoka cena nije opravdana. U PKS saglasni su da cena nije opravdana ali ne usuđuju se da prognoziraju kada će cena pasti.

Ciklusi su vrlo poznati, kada bude poklan ovaj broj tovljenika srediće se situacija. Verovatno u naredne tri nedelje. Međutim, teško je prognozirati kada će biti niže cene”, kaže Nenad Budimović iz PKS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: