Zašto nema kolektivnih ugovora za realan sektor?

Bilans zaključenih posebih kolektivnih ugovora u realnom sektoru u prethodnih godinu i po je veoma zabrinjavajući pošto je zaključen samo jedan.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.07.2016.

13:23

Zašto nema kolektivnih ugovora za realan sektor?
Foto: Thinkstock

S druge strane, u javnom sektoru je zaključen veliki broj posebnih kolektivnih ugovora, navedeno je u zajedničkom saopštenju posle sastanka Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS Nezavisnost i Unija poslodavaca Srbije.

Predstavnici SSSS, UGS Nezavisnost i UPS-a razgovarali su o problemima oko zaključivanja posebnih kolektivnih ugovora u realnom sektoru i pitanjima u vezi sa minimalnom zaradom za 2017.

Ukazano je na nedostatak socijalnog dijaloga i višegodišnju opstrukciju kolektivnog pregovaranja u privrednim granama, kao i uslovljavanje davanja proširenog dejstva na već potpisane granske kolektivne ugovore.

Pojedine grane, poput hemije i nemetala, poljoprivrede i građevinarstva, imaju potpisane granske ugovore, ali ti ugovori nemaju važnost dok ne dobiju prošireno dejstvo.

Ovakvi problemi svedoče o veoma niskom nivou dijaloga socijalnih partnera i kako je upozoreno mogu izazvati erupciju nezadovoljstva među zaposlenima, ali i ukočiti dalji napredak Srbije u procesu priključenja EU.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno da se konačno usaglase preostali kolektivni ugovori između UPS-a i granskih sindikata u realnom sektoru i oni potpišu u što kraćem roku.

Takođe, od Ministarstva za rad se zahteva da se već potpisani kolektivni ugovori objave u Službenom glasniku, kako bi i zvanično bili važeći.

Svi granski sindikati koji imaju potpisane kolektivne ugovore će pokrenuti zahtev za prošireno dejstvo tih ugovora, kako bi oni važili na celoj teritoriji Srbije, a predstavnici oba sindikata će, na sednici Socijalno ekonomskog saveta, od vlade zahtevati takvu odluku.

Takođe, pregovori o visini minimalne zarade, koja bi po zakonu trebalo da bude doneta do 15. septembra, počeće iduće nedelje između predstavnika UPS-a i dva reprezentativna sindikata.

Sindikati očekuju da će UPS podržati stav sindikata da se, pri utvrđivanju visine minimalne cene rada po radnom času za 2017. godinu, poštuju odredbe Zakona o radu, odnosno propisani parametri za utvrdjivanje visine minimalne cene rada po času, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: