Virtuelni bankar odobrava kredit, vi u fotelji

Građani više ne moraju da odlaze u banku ako žele da otvore tekući račun, uzmu kredit, produže dozvoljeni minus ili kreditnu karticu.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Četvrtak, 28.07.2016.

08:34

Virtuelni bankar odobrava kredit, vi u fotelji
Foto: Thinkstock

Sve to mogu da obave od kuće uz pomoć računara i onlajn bankara, i to od devet do 22 časa svakog radnog dana, a subotom do 18 časova. Zahtev se podnosi u roku od nekoliko minuta, a potpisuje se digitalnim potpisom, odnosno elektronski, bez odlaska na šalter.

Bankar preko računara daje uputstvo kako da klijent obavi izabranu uslugu. Kada se završi procedura, u vrlo kratkom roku građanin dobija povratnu informaciju da je usluga odobrena, pišu Večernje novosti.

“Od trenutka podnošenja zahteva za kredit do trenutka kada banka isplati sredstva na račun klijenta u banci, pod uslovom da je klijent uredan i da je kredit odobren, potrebno je manje od 30 minuta. Slično je i s drugim bankarskim proizvodima koje klijenti takođe mogu da obave bez dolaska u banku uz svoj digitalni potpis. Takođe, ukoliko žele, klijenti mogu ispostaviti i trajne naloge kao i direktna zaduženja, na primer plaćanje mesečnih računa za komunalije ili struju i slično”, kažu u jednoj srpskoj banci.

S obzirom na to da realizacija pomenutih bankarskih proizvoda podrazumeva potpisivanje ugovora, u slučaju onlajn ekspoziture, potpisivanje ugovora i prateće dokumentacije omogućeno je kvalifikovanim digitalnim sertifikatima.

“Kao što biste u tradicionalnom bankarstvu došli u ekspozituru, porazgovarali sa bankarom i dogovorili se o kreditu a zatim pristupili potpisivanju dokumenata, u onlajn ekspozituri možete komunicirati video-pozivom sa vašim bankarima. Za realizaciju kredita banka obezbeđuje elektronske dokumente koje klijent potpisuje kvalifikovanim digitalnim potpisom. Na isti način i banka taj dokument potpisuje kvalifikovanim digitalnim potpisom ovlašćene osobe”, navode iz te banke.

Tako nastala elektronska dokumenta su u potpunosti u skladu sa zakonima i imaju identičnu dokaznu snagu kao papirna dokumenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: