Galenika: Ističe rok, kakav je plan B?

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 25 odsto udela u Galenici po minimalnoj ceni od sedam miliona evra ističe 27. jula.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

13:09

Galenika: Ističe rok, kakav je plan B?
Foto: Thinkstock

Izabrani strateški partner imaće obavezu da obezbedi najmanje pet stručnjaka sa najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećim mestima u farmaceutskim kompanijama, koji će upravljati Galenikom dok traje strateško partnerstvo.

Pravo učešća na tenderu objavljenom 4. aprila imaju kompanije ili konzorcijum koji su u 2015. godini imali prihod od najmanje 50 miliona evra ili imovinu u vrednosti većoj od 100 miliona evra.

Prvobitni rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za kupovin udela Galenici bio je 4. maj, zatim je dva puta produžavan - do 27. maja, a potom do 27. jula.

Ponude će biti rangirane na osnovu ponuđenog iznosa za dokapitalizaciju i minimalnog broja zaposlenih u Galenici u periodu trajanja strateškog partnerstva.

Vlasnici Galenike su država Srbija sa ulogom od 70 odsto, Akcionarski fond ima odeo od 15 odsto, a ostali akcionari 15 odsto.

Prema pisanju medija, u slučaju da ne uspe prodaja Galenike država je spremila rezervni plan za tu farmaceutsku fabriku, prema kome bi država otpisala dugove od oko 130 miliona evra, dok bi fabrika kredite bankama od 70 miliona evra vraćala do 2020. godine.

Prema podacima Ministarstva privrede, za suvlasništvo sa državom u Galenici zainteresovano je pet investitora, među kojima su bugarski proizvođač lekova Sofarm, Kadil farm iz Indije i dva investiciona fonda, britanski Frontier i finski KJK kapital.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: