Već više od 500 firmi na "listi loših direktora"

Na takozvanoj “listi loših direktora”, koju Agencija za privredne registre objavljuje nepuna dva meseca, popisano je 570 firmi.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

08:41

Već više od 500 firmi na
Foto: Thinkstock

Reč je o Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, na kojoj se nalaze firme koje su u nekom prekršaju, uglavnom poreskom, ali i one koje su na njoj zbog toga što su u postupku kontrole i ne mora da znači da postoji određeni prekršaj.

Od 570 firmi, većina je registrovana kao društvo sa ograničenom odgovornošću (doo), što znači da njihovi direktori ne odgovaraju za obaveze firme, već snose samo rizik poslovanja do visine unetog kapitala.

Na listi ima i onih koji su registrovani kao akcionarsko društvo.

Ova lista je postala dostupna na portalu APR-a od kad je u primeni Zakon o Centralnoj evidenciji privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR. Tim Zakonom je uspostavljena Centralna evidencija izrečenih mera, a Zakon se primenjuje od 1. juna 2016.

Takozvana lista loših direktora obuhvata podatke o firmama, odnosno njihovim vlasnicima, direktorima i članovima Nadzornih odbora čije je poslovanje sankcionisano zbog krivičnih, prekršajnih ili upravnih sankcija.

Takvim rukovodiocima, piše na sajtu APR-a, biće izrečene privremene mere, poput zabrane poslovanja, osnivanja novih firmi ili raspolaganje novcem.

Kako je naglašeno, pojedini podaci o privrednim društvima i preduzetnicima biće dostupni, dok drugi, poput onih iz kaznenih evidencija, neće biti javni zbog Zakona o zaštiti podataka o licnosti.

U centralnoj evidenciji privremenih ograničenja pravnih lica biće dostupno ime vlasnika ili direktora, kao i osnov po kome je upisan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: