Traže se akcije ENHL, Impola i Kopaonika

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su odličan promet, ponovo mahom usled velikog trgovanja državnim dužničkim hartijama.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

10:12

Traže se akcije ENHL, Impola i Kopaonika
Foto: Thinkstock

Ukupna realizacija u trgovanju iznosila je 1,5 milijardi dinara (12,1 milion evra), dok je indeks Belex15 oslabio nepunih jedan odsto na 610,3 poena. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu od početka godine beleži minus od 5,2 odsto.

Od likvidnijih akcija, najviše se trgovalo Energoprojekt holdingom koji je zabeležio promet od 9,9 miliona dinara, uglavnom na ceni od 1.200 dinara. Od početka juna akcije našeg najvećeg građevinara faktički imaju uravnoteženu cenu dok od početka godine beleže prinos od 15,7 procenata.

Na poslednjoj ceni, tržišna vrednost Energoprojekta iznosi 13,1 milijardu dinara (oko 106 miliona evra). Ova kompanija je izvestila protekle sedmice da je njeno zavisno preduzeće, EP Niskogradnja, ugovorilo u Ugandi novi posao vredan 14,7 miliona evra.

Među prometnijim papirima, posle dužeg vremena, našla se i valjaonica aluminijuma Impol Seval sa realizacijom od 8,8 miliona dinara, uglavnom ostvarenom u petak.

Impol je nedelju okončao u blagom plusu na 1.716 dinara, ali je ova hartija u tekućoj godini jedan od najvećih dobitnika na Beogradskoj berzi s obzirom na rast od početka godine od 56,9 procenata. Ova kompanija je prošle godine zabeležila rekordne rezultate poslovanja, ostvarivši prihod od 13,6 milijardi dinara (rast od 13,3 odsto) i neto dobit od 902,3 miliona dinara u odnosu na tek devet miliona dinara ostvarenih u 2014. godini.

Najveći dobitnik među likvidnim hartijama bio je Messer Tehnogas koji je skočio 5,2 odsto na 8.943 dinara uz promet od 3,5 miliona dinara. Veći pritisak na strani tražnje ova kompanija duguje pre svega činjenici da je ove godine po prvi put otkada posluje na domaćem tržištu odobrila akcionarima dividendu u bruto iznosu od 1.801 dinar po akciji. Na ceni od petka, dividendni prinos na ovoj hartiji iznosi čak 20,1 odsto.

Naftna industrija Srbije (NIS) registrovala je jednu od najgorih trgovačkih sedmica u pogledu prometa. NIS je zabeležio trgovanje vredno 3,3 miliona dinara, uz pad cene od 1,6 odsto na 615 dinara.

Najprometnija akcija bilo je beogradsko stovarište Kopaonik koje je zabeležilo promet od 20,8 miliona dinara uglavnom po ceni od 1.500 dinara. Samo u četvrtak isprometovano je skoro devet odsto akcija ove kompanije, da bi u petak usledio rast cene s nevelikim prometom. Sa rastom cene od 11,3 odsto ova hartija je bila najveći dobitnik među prometnijim papirima, dok su gubitnike predvodili Galenika Fitofarmacija i Metalac sa sedmičnom korekcijom od 6,5 i 4,8 procenata, respektivno.

S&P 500 na novom maksimumu, evropske berze u plusu

Američke akcije okončale su trgovanje u petak rastom vrednosti, usled nastavka dobrih korporativnih objava i pozitivnog izveštaja o industrijskoj prozvodnji. Indeks S&P 500 dostigao je novi istorijski maksimum rastom od pola procenta na 2.175 poena, a svih deset sektora okončali su trgovanje u zelenom, dok je sektor komunalnih usluga predvodio dobitnike.

Dow Jones je takođe ostvario rast od 0,3 odsto na 18.570,9 poena, a najveći doprinos pozitvnom trendu dali su Visa, Microsoft i Verizon. Indeks tehnoloških akcija Nasdaq okončao je trgovanje u petak skokom od pola procenta na 5.100,2 poena. Na nedeljnom nivou, Nasdaq je skočio 1,4, S&P 0,6, a Dow 0,3 procenta.

Cena nafte registrovala je negativan trend nakon objave da broj aktivnih naftnih bušotina u SAD raste već četvrtu uzastopnu nedelju, tako da je američka nafta WTI oslabila 1,3 odsto na 44,2 dolara po barelu, dok je nafta tipa Brent pala skoro jedan procenat na 45,7 dolara po barelu.

Evropske akcije zabeležile su u petak mešovito kretanje usled objave kvartalnih rezultata i podataka o visini PMI indeksa. Nemački DAX neznatno se spustio na 10.147,5,1 poena, britanski FTSE 100 je zabeležio pozitivnu promenu od 0,5% na 6.730,5 poena, dok je francuski CAC 40 porastao 0,1 odsto na 4.381,1 poena. Na nedeljnom nivou evropska tržišta su registrovala blagu pozitivnu promenu: DAX je skočio 0,8, FTSE je ojačao 0,9, dok se CAC blago popeo 0,2 procenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: