Ovo je najveći izazov za Srbiju a ne Bregzit

Bregzit ne mora negativno da utiče na ekonomiju EU niti na privrede malih zemlja čiji je EU glavni trgovinski partner, kao što je Srbija.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.07.2016.

08:59

Ovo je najveći izazov za Srbiju a ne Bregzit
Foto: Thinkstock

To je izjavio direktor Instituta za slobodno tržište na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu Bendžamin Pauel dodajući i da bi Srbija većim stepenom ekonomskih sloboda mogla da ubrza svoj privredni rast.

“Uticaj Bregzita na ekonomiju EU zavisiće, pre svega, od međusobnih političkih odluka EU i Velike Britanije povodom Bregzita i to je još otvoreno pitanje", rekao je Pauel.

Američki profesor ekonomije je podsetio da su Britanaci doneli odluku da izađu iz EU ističući da bi bez obzira na to obe strane trebalo da nastave ekonomsku saradnju i da je najvažnije da omoguće slobodnu trgovinu i mobilnost radne snage.

Pauel je naglasio da će pitanje dalje ekonomske saradnje biti test za pojedina regulatorna tela u Briselu. "Ali, ako budu samo okrenuti svojim interesima i ne budu se ekonomski integrisali, iako bez političke integracije, to bi moglo da bude štetno za njih", kaže Pauel.

Prema njegovim rečima, predviđanje kako će Bregzit uticati na ekonomiju neke zemlje pojedinačno nije ekonomsko već pre svega političko.

Takođe, za male zemlje kao što je Srbija bilo bi dobro da Britanija usvoji liberalnu trgovinsku politiku prema njima, bez obzira kakve će Britanci imati odnose sa EU u narednom periodu, naveo je Pauel.

"Mislim da je za Srbiju jedan od najvećih izazova kako da razvije privredu odnosno kako da više poštuje prava u vezi sa privatnom imovinom, ugovore, zakone i dostigne veći stepen poštovanja ekonomskih sloboda. Srbija je na 101. mestu u svetu po ekonomskim slobodama", rekao je on.

Sagovornik Tanjuga je kazao da sve zemlje bivše Jugoslavije osim Slovenije sprovode reforme koje podrazumevaju čvrsto poštovanje ugovora, zaštitu privatne svojine, liberalizaicja tržišta rada, tako da sve što podrazumeva slobodnu ekonomiju može da pomogne Srbiji da ostvari privredni rast nezavisno od toga šta će se dešavati u Velikoj Britaniji ili EU.

"Srbija može dostići rast na isti način kao i svaka druga zemlja u svetu, ako poštuje vladavinu prava, garantuje ekonomske slobode i privatno vlasništvo", istakao je američki ekonomista.

Pauel je dodao da se lako može videti da su sve zemlje koje to poštuju bogate i prosperitetne, dok su one koje nemaju ekonomske slobode siromašne i bez privrednog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: