Lasta napušta KG - pola Šumadije bez prevoza

Zbog postupka privatizacije, beogradska "Lasta" je sporazumno raskinula ugovor sa kragujevačkom Agencijom za saobraćaj.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Nedelja, 24.07.2016.

14:57

Lasta napušta KG - pola Šumadije bez prevoza
Foto: Tanjug

Tako gradski i prigradski prevoz u srcu Šumadije ostaju "kraći" za oko trećinu polazaka.

Ugovor je raskinut zaključno sa krajem ovog meseca, "Lasta" po tom aktu ima obavezu da obavlja delatnost u otkaznom roku od 60 dana, ali iz ove firme poručuju kako neće biti u stanju da to poštuju, pa je Gradsko veće Kragujevca naložilo Agenciji za saobraćaj da preduzme sve mere kako bi se obezbedio kontinuitet u prevozu putnika, pišu Večernje novosti.

“Pojavio se problem na delu gradskih linija, te polascima do većine sela u okolini, pa smo od druge dve firme sa kojima grad ima ugovor o prevozu, a to su "Vulović transport" i požarevačka "Ariva", zatražili da nam hitno odgovore jesu li u stanju da obezbede vozila i ljudstvo, kako bi nadoknadili "parkiranje" beogradske firme. Takva mogućnost, pa i obaveza stoji i u ugovorima koji su zaključeni sa njima”, objašnjava Radosava Klašnja, zamenik direktora Agencije za saobraćaj u gradu na Lepenici.

Inače, Gradsko veće je donelo i odluku o pokretanju postupka javne nabavke u otvorenom postupku, za izbor prevoznika u javnom gradskom i prigradskom saobraćaju, ali je za realizaciju tog poduhvata - u najboljem slučaju - potrebno oko 50 dana.

Jedina srećna okolnost je činjenica da još traje školski raspust, pa je na snazi i letnji red vožnje. Ali septembar i nije tako daleko...

Gradska uprava je obaveštena da se, od ukupno 131 radnika u kragujevačkoj Poslovnoj jedinici "Laste", za socijalni program i odlazak iz firme izjasnilo čak njih 130. Takođe, Beograđani nisu u mogućnosti ni da obezbede nova vozila, s obzirom na to da su u postupku zaključivanja reprograma sa poveriocima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: