Otkud sumpor u dizelu?I kakvo nam je uopšte gorivo

Utvrđeno je da do manipulacije dolazi u 20 od 380 uzoraka, koliko se prekontroliše na mesečnom nivou

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 23.07.2016.

10:09

Otkud sumpor u dizelu?I kakvo nam je uopšte gorivo
(Foto: Thinkstock.com)

Povećan sadržaj sumpora u dizel gorivu pri mešanju s poljoprivrednim gasnim uljem, dizel koji se ne prilagođava vremenskim prilikama, manipulacija derivata, ali i slučaj lošeg kvalitet iz uvoza - najčešće su greške koje inspekcija Ministarstva trgovine pronalazi kod srpskih pumpadžija.

Ipak, ovi "kiksevi" se dešavaju na oko pet odsto uzoraka od ukupno 380, koliko se uzme svakog meseca s tržišta.

Od kada je krajem prošle godine usvojen zakonski okvir za monitoring derivata nafte, inspekcija Ministarstva trgovine povećala je više od sedam puta broj mesečnih inspekcija, kako u rafineriji, tako i na pumpama. One su se, uz stalne promene goriva na tržištu, pokazale - uspešnim, tvrdi Slaviša Petković, načelnik Odeljenja za tehnički nadzor Ministarstva trgovine.

"Srbija je pre pet godina imala jedno od najlošijih goriva u Evropi. Danas je kvalitet naših naftnih derivata na evropskom nivou. Ipak, svakog meseca beležimo oko 20 neodgovarajućih uzoraka. Tri su najčešća scenarija zbog kojih dolazi do toga. Jedan od njih je što se u transportu mešaju dizel i gasno ulje 01, koje se koristi za poljoprivrede mašine, a ima visok sadržaj sumpora. Tako se dobije dizel u kojem ima nedozvoljenih količina ovog hemijskog jedinjenja, a upravo zbog dizela bogatog sumporom naša zemlja je na svetskoj skali bila na začelju 2011. godine. Dovoljno je da ostane deset litara gasnog ulja pa da se dobije loš rezultat. Dalje, usled manipulacije i isparavanja, dešava se i da male količine imaju nešto niži kvalitet. Poslednja mogućnost je da napon pare ne odgovara", kaže Petković.

U slučaju da napon pare nije zadovoljavajući, dešava se, objašnjava Petković, da proizvođači ne usklade zimski i letnji period.

"Samo u jednom slučaju dogodilo nam se da dobijemo sumnjiv kvalitet iz izvoza, i tu pošiljku smo odmah stopirali. U ostalim varijantama, radi se o nižim prekršajima", kaže on.

Nova zakonska regulativa, monitoring i markiranje goriva doprineli su tome da se u Srbiji više ne pravi gorivo koje je u svetu na najnižoj lestvici. Rezultati ispitivanja Međunarodnog centra za kvalitet goriva prema kojima smo se od 100 rangiranih zemalja našli na 93. mestu pre pet godina, potpuno su promenjeni. Novo istraživanje ove organizacije govori o tome da Srbija ima zadovoljavajući sadržaj sumpora u gorivu.

"Rezultati su 2011. godine bili mnogo lošiji nego danas, jer smo imali drugačiju zakonsku regulativu za prodaju dizela "d2", koji je decenijama ranije bio izbačen iz drugih zemalja, a koji je imao veliki procenat nedozvoljenog sumpora. Od jula 2013. godine, ni mi ga više ne prodajemo", kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, prenose Večernje novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: