Kim odlazi, stiže Sosa, novi šef MMF u Srbiji

Novi šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji od 1. avgusta biće Sebastijan Sosa iz Urugvaja, potvrđeno je Tanjugu u sedištu MMF-a u Vašingtonu.

Srbija

Izvor: Tanjug

Subota, 23.07.2016.

09:56

Kim odlazi, stiže Sosa, novi šef MMF u Srbiji
(Foto: Thinkstock.com)

Sosa će na toj poziciji i zvanično zameniti dosadašnjeg stalnog predstavnika MMF-a u Beogradu Dehenga Kima, koji prelazi na drugu poziciju u okviru te institucije.

Kim je u Srbiji proveo tri godine, a njegov odlazak je pre mesec dana neformalno najavio ministar finansija Dušan Vujović, izrazivši žaljenje zbog toga, budući da je, prema rečima ministra, "Kim naučio kako Srbija funkcioniše".

"Bio je blizak saradnik i zaista je poznavao probleme u Srbiji. Pokazivao je dubok lični interes za te probleme. Takođe, trudio se da ih prevede na ravan na kojoj se oni stvarno rešavaju", poručio je tada Vujović, koji je poštovanje prema kolegi pokazao i tako što mu je poželeo puno uspeha, ali i da ne zaboravi Srbiju.

Da će tako i biti, potvrđeno je nezvanično za Tanjug, jer je u planu da, iako prelazi na mesto stalnog predstavnika MMF u Španiji, Kim formalno isprati trogodišnji program koji je ta institucija zaključila sa Srbijom u februaru 2015. godine.

Novi šef beogradske Kancelarije, Urugvajac Sosa radi za MMF od 2006. godine, a do sada je bio angažovan u Diviziji za regionalne studije u odeljenju za zapadnu hemisferu, a u fokusu su mu bila makroekonomska pitanja u Latinskoj Americi.

Pre toga je, u okviru MMF-a, radio u Boliviji, Meksiku, Urugvaju i Libanu.

Sosa je, pre nego što se pridružio timu MMF-a radio u Urugvaju, najpre kao kao istraživač u Centru za ekonomiju i sociologiju (CERES), a zatim i kao profesor ekonomije na državnom Univerzitetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: