Zastava INPRO čeka kupca do 15. avgusta

Deo preduzeća Zastava INPRO koji se bavi proizvodnjom prikolica trebalo bi da dobije kupca na javnom pozivu za prodaju imovine koji je otvoren do 15. avgusta.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 22.07.2016.

16:41

Zastava INPRO čeka kupca do 15. avgusta
(Foto: Thinkstock.com)

Direktor Grupe "Zastava vozila" u čijem je sastavu Zastava INPRO, Dragan Srejović je rekao agenciji Beta da je Vlada Srbije dala saglasnost na prodaju dela imovine Zastava INPRO koja se odnosi na proizvodnju prikolica.

On je dodao da je već poznato da je francuski partner zainteresovan za kupovinu kragujevačkog preduzeća i da je cilj da se prodaja završi do 1. septembra.

"U novo, privatizovano preduzeće treba da pređe 160 zaposlenih iz Zastava INPRO, od čega polovinu čine radnici sa invaliditetom. Drugi deo preduzeća nastaviće da radi kao zaštitna radionica za izradu konfekcije i metalne galanterije", rekao je Srejović.

Prema njegovim rečima, očekuje se i donošenje odluke Vlade Srbije da se izdvoji deo imovine fabrike "Zastava kamioni" u potpuno novo preduzeće, bez tereta i obaveza.

"Ono što je čista, neopterećena imovina preći će u novo preduzeće koje će formirati Vlada Srbije, a baviće se proizvodnjom, i sadašnjeg komercijalnog programa,vojnih borbenih i neborbenih vozila po programu saradnje sa 14. oktobrom i FAP-om" rekao je Srejović.

On je objasnio da je cilj da u prvoj fazi u toj fabrici bude 130 zaposlenih, a u drugoj 250.

"To nije klasična privatizacija, ali jeste način rešavanja statusa Zastava kamioni, najvažnije je sačuvati fabriku i radna mesta", ; rekao je Srejović.

On je dodao i da se u ovom slučaju ide sa zamenom za ispunjenje, za dug prema državi preduzeće će dati imovinu i da se obezbede radna mesta.

"Rešenje za fabriku Specijalna vozila iz Sombora biće poznata za , kako očekujem pet do šest dana", rekao je Srejović.

Iz ministarstva privrede je ranijie bilo najava da će taj deo Grupe biti izdvojen i ponuđen na prodaju.

Srejović je izrazio očekivanje da će„"Zastava hortikultura", koja je deo holdinga morati da ode stečaj, dok je Zastavina medicina rada ranije prešla pod okrilje lokalne samouprave.

U fabrici Zastava automobili, koja je u sastavu Grupe juče je odlukom Privrednog sudu pokrenut stečaj zbog trajne nesposobnosti plaćanja i prezaduženosti.

Krajem 2015. ministar privrede Željko Sertić je najavio da Grupa Zastava vozila, u čijem je sastavu nekoliko preduzeća, ide u stečaj.

U Zastavinoj fabrici automobila 1989. godine je radilo je 13.500 radnika, a proizvodilo se 220 000 vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: