Ministarstvo: Ruski kredit do 2021, bez problema

Ruski kredit se realizuje bez problema i do sada je ugovoreno 700 miliona dolara, od ukupno 800 miliona za razvoj železnice, kažu u resornom ministarstvu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

18:24

Ministarstvo: Ruski kredit do 2021, bez problema
(Foto: Thinkstock.com)

Njegov rok biće produžen za četiri godine odnosno do kraja 2021. zbog gradnje složenih objekata na pruzi Stara Pazova-Novi Sad, rečeno je u Ministarstvu građevinarstva, saobarćaja i infrastrukture.

U Upravi za javni dug Ministarstva finansija rečeno je Tanjugu da je do 30.juna iz odobrenog zajma povučeno 162,1 milion američkih dolara.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstvu, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica kaže da ruski kredit pokriva pet projekata, od kojih se četiri već realizuje, dok je za peti projekat - prugu od Stare Pazove do Novog Sada 15. jula potpisan aneks za jednu fazu radova.

"Peti projekat je podeljen u dve faze zbog građevinskih i finansijskih radova. Svih pet projekata je u realizaciji, ugovoreno je oko 700 miliona dolara, a veći deo projekata je i završen", rekao je Poledica.

Završene su tri severne deonice na Koridoru 10, izgradnja drugog koloseka Beograd - Pančevo i isporučeno je više od pola, od ukupno 27, novih ruskih dizel-motornih vozova, naveo je on.

Ruski kredit obuhvata modernizaciju i gradnju Pančevačke pruge, šest deonica na Koridoru 10, obnovu barske pruge od Resnika do Valjeva, prugu Stara Pazova - Novi Sad i nabavku 27 novih dizel-motornih vozova iz Rusije.

Započeti su radovi na barskoj pruzi na deonici Resnik - Valjevo i 15. jula je potpisan aneks ugovora za izgradnju najkompleksnijih objekata na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, podsetio je Poledica.

"Mi smo sa projektne strane uradili sve. Kada je reč o izvođenju radova - većina projekata se realizuje, a deo je i gotov, tako da možemo reći da je da ruski kredit u potpunosti aktiviran", naveo je državni sekretar.

Poledica kaže da je prvobitni rok bio da se ruski kredit iskoristi do 31. decembra 2017. godine, ali da da će se zbog kompleksnosti izvođenja radova na pruzi Stara Pazova - Novi Sad, infrastrukturni objekti na toj deonici, tuneli i mostovi, graditi najmanje četiri godine.

"Moramo da produžimo ruski kredit pošto ruski izvođač, kompanija ruskih železnica RŽD internešnal, ne može da izvede te radove do kraja 2017. godine, tako da smo pokrenuli zvaničnu proceduru prema Ministarstvu finansija, koje je pokrenulo proceduru prema ruskom Ministarstvu finansija za zvanično produženje ruskog kredita za još četiri godine, to jest, do kraja 2021. godine", rekao je on.

RŽD internešnal, koji u Srbiji realizuje projekte koji se finansiraju ruskim kreditom, izgradiće na pruzi Stara Pazova - Novi Sad dva objekta jedinstvena po veličini i značaju za železničku infrastrukturu Srbije - vijadukt u plavnom delu reke Dunav i tunel Čortanovci.

Novi vijadukt će biti dvokolosečni i obuhvata dva mosta od kojih je svaki dugačak oko tri kilometra. Dužina novog tunela Čortanovci, koji se sastoji od dve cevi spojene evakuacionim prolazima iznosi 2,2 kilometra.

Prilikom izgradnje tih objekata biće korišćenje napredne metode za izvođenje radova na probijanju tunela i učvršćivanje zemljišta u cilju zaštite od klizišta.

Poledica ističe da trenutno nema nikakvih problema u realizaciji kredita i da je sasvim normalno da se kod tako velikih i zahtevnih projekata krediti produžavaju i da Srbija ima slične situacije i sa drugim kreditima koje realizuje, na primer, sa evropskim bankama.

On je napomenuo da se krediti produžavaju uz odgovarajuće finansijske uslove koje dve strane dogovare.

U Upravi za javni dug kažu da se podatak Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - 700 miliona dolara odnosi na ukupno ugovorenu vrednost radova koja se finansira iz kredita Ruske Federacije za modernizaciju železnice, kao i da to ministarstvo računa i vrednost ugovora koji su dve železnice potpisale 15. jula za radove na pruzi Stara Pazova-Novi Sad.

"Do 30. juna 2016. po osnovu postojećhih ugovora iz odobrenog zajma je povučeno 162,1 milion američkih dolara. Razlika izmedu ova dva podatka odnosi se na vrednost nerealizovanih radova i vrednost neisporučenih vozova", objašnjavaju u Upravi za javni dug.

Predstavnici Ruskih železnica su 15. jula, prilikom zvaničnog početka radova na barskoj pruzi od Resnika do Valjeva, saopštili da je do tog datuma utrošeno 230 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: