Radiće za Rusiju u 4 smene, ali ima jedan problem

Proizvodnja u Fabrici mesa i mesnih prerađevina „Mitros” iz dana u dan se povećava.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

13:27

Radiće za Rusiju u 4 smene, ali ima jedan problem
Foto: Thinkstock

Prethodni gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović rekao je da će sa povećanim obimom proizvodnje biti povećavan i broj zaposlenih, a trenutno ima oko 130 radnika.

Kada ova kompanija dobije dozvolu za izvoz na rusko tržište, proizvodnja će se relizovati u četiri smene, a onda će se tražiti mesari kojih na evidenciji nezaposlenih u ovom gradu nema.

Naime, javljaju se radnici sa završenim mesarskim zanatima u „Mitrosu” ili nekoj drugoj klanici, dok mladi neće da se školuju za ovaj posao. Prema zvaničnim podacima u protekle tri godine samo četiri učenika je završilo za mesara, a sudeći po upisu neće biti bolje ni ove godine.

Naime, u Prehrambeno-šumarskoj i hemijskoj školi u Sremskoj Mitrovici za mesara opredelila su se samo četiri osnovca, pa je ostalo slobodnih mesta i za drugi upisni rok. Ni Srednja poljoprivredna škola u Rumi nije imala više sreće, jer su se tamo samo dva učenika opredelila da budu mesari.

Iz rezultata upisa u prvom krugu vidi se da nema dovoljno zainteresovanih za školovanje za mesara ni u Kikindi i Subotici. Stručnjaci su izračunali da kada bi se sakupili svi upisani budući mesari širom Srbije, ne bi moglo da se formira odeljenje od 30 učenika. U isto vreme ima škola u pet gradova gde su učenici popunili kvote i gde nema slobodnih mesta.

Zbog nedostatka mesara, jer to jeste deficitarno zanimanje na tržištu rada, klanice uzimaju priučene radnike ili one koji su stekli praksu radeći na tim poslovima. Zbog toga se često dešavaju povrede na radu, jer posao mesara obavljaju oni koji hoće, a ne oni koji bi trebali i koji bi morali da znaju kako se on bezbedno obavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

15 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: