Ministarstvo o novih 2.000 prosvetara: Neodgovorno

Ministarstvo prosvete apelovalo je na sindikate da odgovornim pristupom doprinesu usvajanju boljih rešenja, a ne da se bave "senzacionalističkom retorikom".

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.07.2016.

13:42

Ministarstvo o novih 2.000 prosvetara: Neodgovorno
Foto: Thinkstock

"Veoma smo zabrinuti zbog nedostatka kulture dijaloga predstavnika jednog od najvećih prosvetnih sindikata kojem je ukazano poverenje da učestvuje u radu Radne grupe za izradu cenovnika usluga u obrazovanju", navodi se u odgovoru na pismo koje je ministru Srđanu Verbiću poslao Slobodan Brajković u ime Sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Ministarstvo porčuje da su tendenciozna tumačenja stavova iznetih na sastanku Radne grupe i senzacionalistička retorika Brajkovićevog pisma krajnje neprimereni i usmereni protiv napora Radne grupe da usaglasi važne detalje finansiranja nastavnika i nenastavnog osoblja u okviru postojećih budžetskih ograničenja.

Predsednik tog sindikata Brajković je u pismu pod naslovom "Kome treba zapošljavanje novih dve hiljade radnika u obrazovanju?" naveo da su na prošlonedeljnom sastanku Komisije za CENUS (kriterijumi finansiranja školskih ustanova), uz prisustvo predstavnika Ministarstava prosvete, nauke, tehnološkog razvoja i finansija i sindikata prosvete, obavešteni o nameri Ministarstva prosvete da za 2.000 mesta izvršilaca koji nisu direktno vezani za nastavni proces: sekretara, referenata, psihologa, pedagoga, domara, tetkica i drugih raspiše konkurs.

Reč je o više od 2.000 novih radnih mesta i oko dve milijarde dinara koje ne postoje, navedeno je u pismu.

Sa druge strane, ministarstvo u odgovoru navodi da iznošenje u javnost predloga koji su se čuli na sastanku Radne grupe kao gotovih ili nametnutih rešenja, protiv kojih se ne može boriti nikako drugačije osim putem medijskih saopštenja, destruktivno deluje na sam proces usaglašavanja socijalnih partnera u Radnoj grupi.

"U najmanju ruku, ovakav istup je nekorektan prema ostalim članovima Radne grupe koji se trude da kroz argumentovanu diskusiju dodju do najboljeg predloga za Pravilnik o ceni usluga u obrazovanju", kažu u Ministarstvu prosvete.

To ministarstvo apeluje na socijalne partnere da svojim odgovornim i konstruktivnim pristupom u radu radnih grupa ministarstva doprinesu usvajanju boljih, svrsishodnijih i bolje usaglašenih zakona i podzakonskih akata.

"Verujemo da je dijalog socijalnih partnera jedini ispravan put rešavanja spornih pitanja koja se tiču radno pravnog statusa zaposlenih u obrazovanju", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: