Kupili prvi srpski mercedes, sad hoće još

Zemunska fabrika "Ikarbus" potpisala je novi ugovor o isporuci "Ariva litasu". Vozilo na "Mercedesovoj" šasiji i sa najmodernijim "evro 6" motorom.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.07.2016.

08:57

Kupili prvi srpski mercedes, sad hoće još
Foto: Tanjug

Posle upeha sa prvim autobusom koji je napravio uz saradnju sa "Mercedesom", zemunski "Ikarbus" je spreman da ode i korak dalje i da posle modela IK112 LE, namenjenog gradskom i prigradskom saobraćaju, počne proizvodnju supermodernog, veoma traženog međugradskog autobusa.

“Posle deset godina naša fabrika ponovo razvija i proizvodi međugradski autobus”, kaže sa ponosom generalni direktor zemunske fabrike Aleksandar Vićentić, pišu Večernje novosti. “Za razliku od pređašnjih modela, koji su se proizvodili na "Ikarbusovoj" šasiji, ovaj model će biti proizveden na "Mercedes-Bencovoj" samohodnoj šasiji - model MB IBC RF sa najmodernijim "evro 6" motorom. Ovo će ujedno biti i prvi autobus proizveden u jednoj srpskoj fabrici sa ovim motorom”, kaže on.

Napraviti dobar, konkurentan autobus svakako nije lako, ali je još teže prodati ga. "Ikarbus" nema taj problem jer se već pojavio i prvi kupac. Jedna od naših najvećih auto-prevozničkih firmi "Ariva Litas" je u petak u prostorijama "Ikarbusa" potpisala ugovor o kupovini novog autobusa IK312 MB.

“Mi smo u poslednjih 25 godina kupili pet "Ikarbusovih" prototipova. I prošli, prvi "Mercedes" iz Zemuna, mi smo kupili. To znači da smo zadovoljni saradnjom i imamo puno poverenje u "Ikarbus"”, kaže direktor "Arive Litas" Dejan Bogunović. -.

U kompaniji čije je sedište u Požarevcu raspolažu voznim parkom od 300 autobusa. Kako kaže direktor Bogunović, čak 70 odsto vozila je napravljeno u "Ikarbusu" ili "Mercedesu".

Ovaj autobus, koji pripada čuvenoj klasi "Mercedes-Benc inturo" vozila, po svojim karakteristikama je u samom evropskom vrhu. Prvi autobus će biti završen za šest meseci.

Punu tehničku pomoć i ovoga puta će pružiti "Mercedes- Benc", čiji će stručnjaci, kao i kod izrade prvog zajedničkog modela, strogo kontrolisati sve faze izrade.

“Mi smo izuzetno zadovoljni saradnjom koju smo ostvarili prilikom izrade prvog prototipa IK112 LE - "lou entri" autobusa. Uvereni smo da će i ovaj autobus veoma brzo, poput prethodnog, naći put do tržišta”, kaže Dušan Joksimović iz "Star importa", kompanije koja u Srbiji zastupa "Mercedes Benc".

Iako su na pitanje koliko košta autobus, direktori "Ikarbusa" i "Arive Litasa" rekli da je cena povoljna, nezvanično saznajemo da se ona kreće od 150.000 evra pa naviše, što bi značilo da će i cenovno ovaj autobus biti veoma zanimljiv na tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: