Kruševac pobedio, dobija fabriku za 1.200 radnika

Kruševac je, u konkurenciji osam gradova u Srbiji, izabran za najbolju lokaciju na kojoj će nemačka kompanija "Kromberg i Šubert" graditi fabriku.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 08.07.2016.

10:13

Kruševac pobedio, dobija fabriku za 1.200 radnika
Foto: Thinkstock

Time je grad dobio svog prvog velikog investitora, rečeno je agenciji Beta u Gradskoj upravi.

Plan je da kompanija koja se bavi proizvodnjom kablova za autoindustriju, fabriku od 20.000 kvadrata "stavi pod krov" do kraja godine, a da tokom zime završi unutrašnjost i obuči radnike.

Fabrika bi trebalo da bude otvorena 2017. i da zaposli 1.200 ljudi, a u drugoj fazi da posao dobije još 1.300 radnika. Petogodišnji plan predviđa proširenje fabrike na još 20.000 kvadrata i da u njoj radi 4.000 ljudi.

"Plan je da vlada, strani investitor i Grad Kruševac sredinom jula potpišu sporazum o nemačkoj investiciji, koji priprema Razvojna agencija Srbije, a da posle toga krenu pripreme oko pribavljanja dokumentacije za sve dozvole koje su potrebne za izgradnju", navode u Gradskoj upravi.

Kompanija "Kromberg i Šubert" porodična je firma koja posluje od 1906. godine, ima fabrike na 30 lokacija u svetu, bavi se proizvodnjom kablova za automobilsku industriju, isključivo za automobile nemačkog porekla i zapošljava 50.000 ljudi.

Fabrika u Kruševcu trebalo bi da se gradi na lokaciji Konjički klub površine 5,2 hektara, a obaveza Gradske uprave je da pribavi još 1,4 hektara koji su u vlasništvu države, pa će ukupna površina biti 6,4 hektara.

U kruševačkoj Direkciji za urbanizam i izgranju navode da je parcela od 5,2 hektara u vlasništvu Grada, te da je reč o gradskom građevinskom zemljištu sa sadržajima mešovite namene.

Objašnjavaju da je reč o lokaciji koja je izvan Plana detaljne regulacije Starog aerodroma, faza 1, kojim je obuhvaćeno 27 hektara namenjenih stambeno-poslovnom kompleksu.

"Postoji mogućnost priključenja te parcele na postojeću vodovodnu, kanalizacionu, gasovodnu mrežu, a postoji potreba za izgradnjom trafostanice o čemu se razgovara sa EPS-om", kazao je Beti direktor Direkcije za urbanizam i izgradnju Vojkan Tutulić.

Na toj lokaciji su, prema Generalnom planu Kruševca, dozvoljene one delatnosti koje su ekološki i funkcionalno primerene zoni stanovanja i ne mogu ni na koji način da ugrožavaju osnovnu funkciju objekata namenjenih za stanovanje.

"To znači da je moguće graditi pogon takozvane 'čiste industrije', koja ne pravi buku i ne proizvodi štetne gasove, a to se dokazuje izradom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu", objasnio je Tutulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: