Kreće Surčin-Obrenovac: Od BG do Preljine za 1h

Gradnja autoputa na Koridoru 11 od Surčina do Obrenovca, na kome će biti angažovani Kinezi sa domaćim podizvođačima, mogla bi da krene početkom 2017.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.07.2016.

09:37

Kreće Surčin-Obrenovac: Od BG do Preljine za 1h
Foto: Tanjug

To je rečeno Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Gradnja će trajati 32 meseca.

Predviđena je izgradnja autoputa u punom profilu, sa po dve vozne i po jednom zaustavnom trakom, kao i ukupno 11 mostova i nadzvožnjaka zajedno sa velikim mostom preko reke Save koji će biti dug oko 1.800 metara, izjavio je savetnik potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Rade Obradović.

Na toj deonici biće izgrađene i dve velike petlje u Surčinu i Obrenovcu.

Ugovorom je predviđeno učešće kineskih partnera u tom projektu od 51 odsto, a domaćih firmi 49 odsto, kazao je Obradović.

On je podsetio da je prlikom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji potpisan komercijalni ugovor koji podrazumeva projektovanje, izradu projekta za građevinsku dozvolu i izvodjenje radova na deonici Surčin - Obrenovac sa kineskom kompanijom CCCC (China Communication Construction Company), a vrednost tog posla koji će kreditirati Eksim banka Kine je 233,69 miliona dolara.

Reč je o kompaniji čija je ćerka kompanija CRBC koja je napravila Pupinov most preko Dunava između Zemuna i Borče.

"Mislim da je realno da radovi krenu početkom naredne godine ili u proleće 2017. i rok za izvođenje radova je 32 meseca, tako da bi u toku 2019. godini trebalo sve da bude gotovo i čitava deonica bude u funkciji", kazao je Obradović.

On je podsetio da je deonica Surčin - Obrenovac bila jedina deonica čija izgradnja nije bila ugovorena na pravcu budućeg autoputa od Beograda do Preljine u blizini Čačka.

"Već je urađen idejni projekat, postoji prostorni plan i idejni projekat. Ugovor predviđa takozvani Žuti fidik koji podrazumeva da izvođač uradi dokumentaciju za građevinsku dozvolu i izvodi radove", naveo je Obradović, dodajući da je idejni projekat koji je uradio Saobraćajni institut CIP bio osnova za potpisivanje ugovora.

Sagovornik Tanjuga kaže da je u toku priprema dokumentacije za aplikaciju kod Eksim banke Kine i da će postojeći ugovor stupiti na snagu zajedno sa ugovorom o finansiranju.

Obradović ističe da će se autoputem od Beograda do Preljine stizati za nešto više od sat vremena, dok se sada putuje i po nekoliko sati.

Prema njegovim rečima, prema urađenoj analizi kada bude gotov taj autoput biće značajno povećan protok saobraćaja i predviđa se da će do 2030. na toj deonici biti skoro 30.000 automobila dnevno. Obradović ističe da će autoput značajno doprineti da se taj deo Srbije brže razvija.

Na deonicama Korodora 11 Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig su, takođe, angažovani Kinezi - Šandong haj spid grupa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: