"Bolest pod kontrolom, uništeno 466 grla"

Savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić izjavio je da je širenje bolesti kvrgave kože goveda pod kontrolom. Do sada je uništeno 466 zaraženih grla.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

19:52

Foto: Thinkstock

Glamočić je, na sednici skupštinskog odbora, istakao da je eutanazija bila potrebna pre vakcinacije, ali sada više ne očekuje da će to biti rešenje za stada, već samo možda za pojedinačne slučajeve.

Situacija kada je reč o nodularnom dermatitisu, kako se stručno naziva bolest kvrgave kože goveda, takva je da za sada ima 66 sumnjivih grla, ukupno je zahvaćeno 86 gazdinstava u četiri okruga, a za uništena grla isplaćena je odšteta za 266 grla.

Glamočić je poručio da je širenje ove bolesti pod kontrolom, ali i upozorio da ne sme biti opuštanja.

Ne smemo da se opustimo. I dalje imamo transfer goveda sa juga na sever. Imamo i pokretne kontrole. Zaustavili smo ilegalne transfere i ta goveda su u karantinu. To za sada dobro funkcioniše”, rekao je Glamočić.

Veliki doprinos su, kako je rekao, dale ekipe na terenu, uključujući i veterinarske stanice u Nišu, Kraljevu, Novom Sadu... Pomogla je, kako je istakao i Veterinarska komora Srbije.

Glamočić je rekao da sada za svako žarište postoji evidentiran broj gazdinstava, broj grla, koliko je sumnjivih, zarazenih, uništenih grla, kao i ko je radio vakcinaciju, a na kontroli širenja ove bolesti krava, radi se i sa Vojskom Srbije, MUP-om...

Glamočić je podsetio da bolest kvrgave kože prenose insekti, komarci, muve krpelji, i da je potrebna što bolja dezinsekcija. Zato se radilo i na informisanju lokalnih samouprava.

Imali smo nekoliko sednica, pomagali su pripadnici MUP-a i Vojske Srbije, veterinarskih stanica. Jug Srbije je siromašniji deo zemlje, pa je i Novi Sad pritekao u pomoć, poslali su helikoptere i 15 vozila”, rekao je Glamočić dodajući da se radilo od subote do ponedeljka, i sa zemlje i vazduha, što je dalo rezultate.

Broj uništenih grla je bio veći, kako je ukazao, pre vakcinacije, a sada, budući da je vakcinacija u toku, biće uništena samo ona grla gde se pojave znaci bolesti, a ne cela stada.

U toku je, dodaje, i vakcinacija na velikim farmama. na PKB je započeta juče, a biće gotova za nekoliko dana.

Na kritike da je reakcija bila zakasnela, Glamočić je odgovorio da se slaže, ali da se sve nadoknađeno, stočni fond nije trpeo, a virus je sada pod kontrolom.

Evropska komisija je, kako je naveo, obavestila Srbiju u decembru 2015. a Uprava za veterinu je prve korake preduzela u aprilu i zabranila uvoz.

To nije bilo dovoljno, trebalo je odmah početi s prevencijom, ali bi virus svakako prešao granicu, i ne bi izbegli taj problem”, rekao je on dodajući da je vlada uspela da iskontroliše situaciju i da nadoknadi propušteno, a zbog propusta je smenjen direktor Uprave za veterinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: