Radnici Prvog maja: Kad je teško - Rusi

Grupa bivših radnika fabrike u stečaju ''AHA Mura Prvi maj'' iz Pirota, formirala je "Inicijativni odbor za saradnju s Ruskom federacijom".

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 01.07.2016.

19:11

Radnici Prvog maja: Kad je teško - Rusi
Foto: Freeimages.com

Radnici žele da tamo nađu potencijalnog kupca da bi fabrika počela ponovo da radi.

Član Inicijativnog odbora bivših radnika te fabrike, Novica Andrejev rekao je Agenciji Beta da su se radnici direktno obratili Ministarstvu za ekonomski razvoj Ruske federacije i dobili odgovor da se za pomoć oko uspostavljanja kontakata obrate Privrednoj komori Srbije.

"U pismu koje smo uputili ruskom Ministarstvu za ekonomski razvoj smo prikazali smo realnu sliku naše bivše firme i preduzeća Prvi maj u restrukturiranju i očekujemo pomoć Privredne komore radi nalaženja eventualnih kupaca", rekao je on.

Za 1.300 radnika koliko je radilo u ovoj fabrici, pravo na naknadu sa Filijale NSZ je isteklo 26. juna i sada su oni na ulici i bez posla.

Andrejev dodaje da su bili u kontaktu s direktorom predstavništva Privredne komore Srbije u Moskvi Svetom Vasiljevićem i s predsednikom "PSP-Farman Holding" i predsednikom Poslovnog saveta Srbija-Rusija Branislavom Grujićem.

"Upućeni smo na saradnju s privrednicima iz Srbije i rečeno nam je da su ruski privrednici zainteresovani naročito za laku industriju, u koju spada i naša grana", rekao je Andrejev.

Neuspešno je 25. aprila završen prvi javni poziv za prodaju fabrike, jer nije bilo kupaca.

Predsednik Veća Saveza Samostalnih sindikata Pirota Rodoljub Ćirić kazao je Beti da je u kontaktu sa strečajnim upravnikom Miroljubom Dimitrijevićem iz Niša, koji je najavio da će drugi javni poziv biti posle formiranja nove vlade Srbije.

"Početna cena za prodaju ove fabrike biće 315 miliona dinara, a najmanja moguća cena je u iznosu depozita od 126 miliona dinara", rekao je Ćirić.

Stečaj u toj fabrici koja je zapošljavala 1.300 radnika, uveden je 25. juna prošle godine. Posle toga su se bivši radnici prijavili Filijali NSZ da bi ostvariili pravo na novčanu naknadu, ali su krajem juna ove godine ostali i bez tog prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: