Isplivali problemi - Tucović letuje na Slaviji?

Obnova kružnog toka na Slaviji kasni - naručilac posla okleva sa odlukom o izvođaču. Tenderu za izvođača radova na velelepnoj fontani peti put je produžen rok.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

11:32

Isplivali problemi - Tucović letuje na Slaviji?
Slavija buduæi izgled

I ova građevinska sezona će se završiti bez urađenog kapitalnog projekta - obnove Slavije i Bulevara oslobođenja. Navodno, sve je spremno samo se čeka zeleno svetlo Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) iz čijeg se kredita radovi finansiraju.

Problem je, međutim, složeniji. Prema nezvaničnim informacijama, naručioci posla nisu zadovoljni referencama ponuđača koji su se javili na tender, pišu Večernje novosti. Da podsetimo, za rekonstrukciju su bili zainteresovani građevinska firma "Ratko Mitrović - niskogradnja" i konzorcijum "Italijana konstrucioni", "Novi Pazar put" i "Milenijum".

Izvođač je trebalo da bude izabran u roku od mesec dana od otvaranja ponuda. Taj rok je, međutim, istekao pre deset dana, a iz grada ne saopštavaju svoj izbor. Navodno, domaća firma nije prihvatljiva zbog lošeg utiska koji je ostavila prilikom obnove Ulice vojvode Stepe.

Dok grupa ponuđača predvođenih kompanijom "Italijana konstrucioni" ne ispunjava tenderske uslove po pitanju iskustva sa ovako kompleksnim i obimnim radovima, kao i načinom gradnje.

“Još čekamo na odluku naručioca”, kaže Ilija Đorđević, direktor GP "Ratko Mitrović - niskogradnja".

“Rok za objavu izabranog izvođača je prošao, a iz grada su tražili saglasnost za produžetak roka. Mi smo se složili i sada čekamo. Sve zavisi od njih. Nisu nam rekli razloge zbog kojih još nisu odlučili”, kaže on.

Početak radova na Slaviji ne nagoveštavaju ni ostali propratni projekti - izmeštanje spomenika Dimitriju Tucoviću, koji i dalje nepomično stoji, ni tender za izvođača radova za fontanu još nije gotov i po peti put je produžen rok - sada do 11. jula.

Da od ovog posla nema ništa naslućivalo se i kada je raspisana javna nabavka za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture. Poziv ponuđačima upućen je tek početkom juna, a zainteresovanima je ostavljen rok do danas da se jave.

Ako se uzmu u obzir žalbeni rok, potvrda odabrane ponude i potpisivanje ugovora, pa uvođenje u gradilište, ovi radovi bi u najboljem slučaju počeli do kraja jula. Sve i da nadležni odaberu izvođača za rekonstrukciju saobraćajnica, besmisleno je da počne raskopavanje kolovoza pre nego što bude završen i ovaj tender za podzemnu infrastrukturu.

A rok za završetak celog posla je 155 kalendarskih dana, što znači da bi, ukoliko počne do kraja sledećeg meseca, rekonstrukcija mogla da bude završena usred zime.

Iz Agencije za investicije, koja je objavila javni poziv za rekonstrukciju, odgovor na pitanja da li je doneta odluka koji će od dva ponuđača biti izabran, i ukoliko odluka još nije doneta, kada će biti - čekamo od 8. juna. Ni juče, posle podsećanja da smo pitanja poslali - odgovor nismo dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: