Prosvetari Verbiću: Hoćemo platu sa odmora

Tri prosvetna sindikata uputila su ministru prosvete Srđanu Verbiću zahtev za isplatu naknade plate za vreme provedeno na godišnjem odmoru u 2015. i 2016.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 01.07.2016.

11:00

Prosvetari Verbiću: Hoćemo platu sa odmora
Foto: Thinkstock

Sindikat obrazovanja Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i GSPRS "Nezavisnost" naveli su u dopisu ministru da je u 2015. godini svaki prosvetni radnik "zakinut" u proseku za 3.000 dinara po osnovu naknade za godišnji odmor kao i da "niko ne garantuje da se to neće desiti i ove godine".

"Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u osnovnim i srednjim školama i domovima učenika precizirano je da zaposleni imaju pravo na naknadu plate u visini koja se obračunava i isplaćuje prema odredbama Zakona o radu za vreme provedeno na godišnjem odmoru, plaćenom odsustvu i državnom prazniku", stoji u dopisu.

Prosvetari su naveli i da je Konvencijom Međunarodne organizacije rada, predviđeno da u prosek dvanaestomesečnih primanja zaposlenih ulazi i prekovremeni, noćni rad i slično.

"Zakonom o radu predviđeno je da zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštima aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada na dan praznika koji je neradni dan, godišnjeg odmora, plaćenog odsustva, vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa", podsetili su sindikati.

Oni su pozvali ministra da "u što kraćem roku" u celosti budu isplaćene naknade plata za vreme provedeno na godišnjem odmoru zaposlenima koji su "oštećeni" kršenjem navedenih odredbi kao i da direktorima ustanova i načelnicima školskih uprava pošalje dopis koji je u skladu sa navedenim zakonskim propisima, Posebnim kolektivnim ugovorom i Konvencijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: