EPS Svetskoj banci: Da sednemo i razjasnimo

Finansijsko poslovanje EPS-a nije ugroženo i očigledno da Svetska banka nije imala sve relevantne podatke, kaže Milorad Grčić.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

15:57

EPS Svetskoj banci: Da sednemo i razjasnimo
Foto: Thinkstock.com

“Finansijsko poslovanje "Elektroprivrede Srbije" nije ugroženo i mere štednje daju rezultate. U prvom kvartalu 2016. godine EPS je ostvario dobit od 13,6 milijardi dinara, što je višestruko bolji rezultat od planiranog. EPS posluje pozitivno i nastavlja reorganizaciju u skladu sa merama Vlade”, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora EPS.

Grčić ističe da je očigledno da pri analizi poslovanja EPS-a Svetska banka nije imala sve relevantne podatke.

Podsetimo, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin rekla je da reforma javnih preduzeća mora biti efikasnija u narednom periodu i kao primer pomenula je EPS, koji ima previše zaposlenih i trenutno nije efikasno preduzeće.

"Ako se danas ništa ne uradi, EPS će imati rupu što se tiče finansija, potrošiće mnogo više nego što zarađuju do nekih dve milijarde evra za pet godina", kaže Elen Goldstin.


Država se mora, kako je kazala, pozabaviti tim preduzećem kako bi kompanija poboljšala prihode, zatim se mora baviti viškom zaposlenih i investicijama.

Grčić s druge strane kaže da su predstavnici kompanije spremni da razjasne sve činjenice i urade zajedničku analizu poslovanja EPS-a “kako ne bi bilo netačnih informacija u javnosti" .

"Pokrenuli smo saradnju sa sindikatima i zajednički radimo na optimizaciji radnih mesta i broja radnika, jer najveći problem nije broj, već loša rasporedjenost zaposlenih. Plan racionalizacije zaposlenih smo dostavili i taj plan predviđa odlazak, uglavnom u penziju, 1.000 radnika do kraja godine. Urađena je i nova sistematizacija koja omogućava efikasniji rad. Trasiramo put ka efikasnijem poslovanju i radimo na smanjenju gubitaka i kradja struje".

V. d. direktora kaže i da će EPS imati mnogo bolje rezultate u naplati i smanjenju gubitaka nego što je Svetska banka očekivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: