EBRD i EPS o "Kolubari" i reformama

Članovi Odbora direktora EBRD razgovarali su u Lazarevcu sa poslovodstvom Elektroprivrede Srbije o realizaciji investicije u Rudarski basen "Kolubara".

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

17:51

EBRD i EPS o
(Foto: Thinkstock.com)

Razgovarano je i o finansijskom restrukturiranju EPS-a, koje je podržala EBRD, saopšteno je iz tog Javnog preduzeća.

Povodom realizacije prvog "zelenog" projekta u EPS-u i RB "Kolubara", najvećeg investicionog projekta u rudarstvu koji se finansira kreditima EBRD i Nemačke razvojne banke (KfW), rečeno je da nabavka nove proizvodne opreme za površinske kopove i sistema za upravljanje kvalitetom uglja doprinosi zaštiti životne sredine i efikasnijem poslovanju EPS-a.

Direktori EBRD obavešteni su i o procesu reorganizacije kompanije, kao i o nastojanjima EPS-a da u koordinaciji sa državnim organima i resornim ministarstvima stvori uslove za dugoročno planiranje eksproprijacije, koja je prvi korak za otvaranje novih kopova.

Posebno je naglašena važnost novog ugovorenog kredita od 200 miliona evra za finansijsko restrukturiranje JP EPS, koje bi dugoročno dovelo do podizanja korporativnih standarda, energetske efikasnosti i poboljšanja zaštite životne sredine.

Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS, istakao je da to preduzeće ima velike obaveze nasleđene iz prošlosti sa kojima se suočava, velika očekivanja u sadašnjosti za ispunjenje proizvodnih planova uz poštovanje visokih standarda zaštite životne sredine i vođenje odgovorne socijalne politike.

Tokom posete RB "Kolubara", direktori EBRD sastali su se i sa predstavnicima mesnih zajednica Vreoci i Zeoke, koji su istakli da su zadovoljni dobrom saradnjom sa kompanijom u poslednje dve godine, tokom kojih su ispunjeni svi dogovori.

Takođe su rekli da su saglasni sa planom JP EPS za raseljavanje stanovništva u narednom periodu i da je eksproprijacija domaćinstava iz ovih naselja u obostranom interesu, kako stanovnika ovih sela, tako i JP EPS, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: