Poreznicima male plate, a i malo ih je

Naplata poreskih prihoda je jedan od ključnih delova programa sa MMF-om a u situaciji smo da imamo manjak poreznika, jer Poreska uprava nije smela da zapošljava

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2016.

15:30

Poreznicima male plate, a i malo ih je
Foto: Beta

"Efikasnija borba protiv sive ekonomije je bila svojevrsni džoker iz rukava Vlade Srbije. To je ključni segment za punjenje budžeta i privrednu aktivnost. Vlada je donela program, ali zbog neadekvatnog tretmana, Poreska uprava do sada nije smela da zapošljava", rekao je član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov za N1.

Altiparmakov ističe da Poreska uprava ima manjak poreznika, a još zbog niskih plata gubi kvalitetan kadar.

"Plate u Poreskoj upravi nisu konkurentne sa privatnim sektorom, i zato ta institucija ne može da zadrži kvalitetne kadrove. Dakle, to je velika institucionalna slabost", kaže Altiparmakov.

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda Džejms Ruf poručio je prilikom poslednje posete Srbiji da ne bi trebalo povećavati plate i penzije ni ove, a ni sledeće godine, a zatim se sa istim, pa i oštrijim stavom oglasio i Fiskalni savet dodajući da bi primanja trebalo da ostanu zamrznuta i u 2018. godini.

"Imamo visok javni dug, trošili smo više nego što smo zarađivali. Sada ćemo morati da štedimo dok se privredna aktivnost ne oporavi dovoljno da možemo da povećavamo primanja", objasnio je on.

Altiparmakov ne spori da se rešavaju problemi koji su nastali pre sedam, osam godina.

On je ukazao da Srbija kasni s privatizacijama 15 godina uz opasku da će jedna od stvari koja će biti predmet razgovora sa MMF biti i subvencije.

"Segment državnih preduzeća se mora rešiti. Kasnimo 15 godina sa privatizacijama. Još 2001. godine je bilo priče da ne može da se vodi socijalna politika prema javnim preduzećima. EPS, Srbijagas, Železnica - reforme se nisu sprovodile kako je trebalo, sada je to došlo na red. Neophodno je ustanoviti da javna preduzeća moraju tržišno da posluju", kaže on.

Sama cena struje, dodaje on, nije dovoljno rentabilna da bi obezbedila EPS-u da investira u nova postrojenja.

Govoreći o lokalnim samoupravama, on je rekao da su veliki problem finansije na lokalu.

"Važeći Zakon o finansiranju lokalne samouprave kritikovali smo i mi i MMF. Lokalnim samoupravama su data velika sredstva bez obaveza. Najveći deo je otišao u novo zapošljavanje, a ne na infrastrukturne projekte. To je otvorilo rupu u Republičkom budžetu. Deo tih sredstava mora da se vrati u budžet, a da se lokalne samouprave više nadziru", kazao je Altiparmakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: