Kravčenko: Od NIS-a živi 50.000 ljudi

Kompanija NIS je tokom prošle godine povećala obim prerade nafte za 6 odsto, na 3,2 miliona tona, i zabeležila je rast prometa za pet procenata.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

14:43

Kravčenko: Od NIS-a živi 50.000 ljudi
Foto: Tanjug

To je izjavio generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko na predstavljanju izveštaja NIS-a o održivom razvoju za 2015. godinu, koji se bazira na četiri stuba - ekonomski pokazatelji, ljudski resursi, odgovornost prema zajednici i zaštita zivotne sredine.

Kravčenko je istakao da NIS puni budžet Srbije u iznosu od oko 15 odsto.

Ukupna proizvodnja domaće nafte i gasa tokom prošle godine je, kako kaže, opala za 5,0 odsto, dok su istovremeno povećane rezerve za 8,0 odsto.

On je dodao da NIS ima 11.000 zaposlenih, ali veliku mrežu podizvođača, tako da se dolazi do cifre od oko 50.000 ljudi koji žive od NIS-a.

Srpsko tržište je, kako kaže, u protekloj godini dobilo 12 novih benzinskih stanica, a proizvodnja električne energije porasla je za 69 odsto u odnosu na 2014. godinu kada je NIS prodao prvu količinu električne energije proizvedene u NIS-ovim postrojenjima.

Govoreći o ljudskim resursima, Kravčenko je rekao da su za NIS kvalitetni kadrovi koji su spremni da odgovore svim izazovima savremenog poslovanja veoma važni, te da je u obrazovanje kadrova uloženo više od 250 miliona dinara.

On je dodao da je jedan od strateških ciljeva kompanije bezbedni uslovi rada za sve zaposlene, te da se zbog toga konstantno primenjuju principi prevencije u cilju unapređenja uslova rada i povrede na radu.

Kako kaže, preduzete mere i aktivnosti od 2010. do 2015. godine su doprinele povećanju bezbednosti na radu u kompaniji.

Profesorka fakulteta FEFA Ana Trbović kaže da je NIS doneo hrabru odluku predstavljanjem izveštaja o održivom razvoju po najvišim međunarodnim standardima, jer se na taj način sa drugima deli slika poslovanja kompanije.

"U izveštaju se navodi kako je NIS organizovan, u šta planira da ulaže, ali jedino na taj način kada poslujete odgovorno možete očekivati uspeh na duge staze", rekla je Trbović.

Ona je navela da malo kompanija u Srbiji ulaže u razvoj obrazovanja kadrova kao NIS i dodala da NIS ulaže i u obuku dobavljača što je dobra međunarodna praksa.

Direktor kompanije Ernst & Young u Srbiji Stiven Fiš je naglasio da samo 11 kompanija u Srbiji radi izveštaje o održivom razvoju, a četiri primenjuju međunarodne standarde i međunarodnu reviziju, što je, kako je ocenio, mali broj.

"Standardi su važni zbog poređenja kompanija i konkurentnosti", naglasio je Fiš, i dodao da će mnoge kompanije sada uzimati NIS kao model u izveštavanju.

Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko je rekao da je NIS kroz razne programe podržao lokalne projekte, navodeći kao primer Energiju sporta, Kulturu bez granica, Energiju znanja i Zajednici zajedno.

Govoreći o zaštiti životne sredine, on je rekao da je NIS u realizaciji raznih projekata tokom prošle godine u tu oblast investirao 627 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: