"EU menja model, moramo biti efikasniji"

Neophodno je efikasnije upravljanje javnim investicijama i čvršća saradnja sa privatnim sektorom, jer Evropska unija menja model investiranja.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.06.2016.

12:20

Foto: Thinkstock

Na ove neophodne izmene ukazano je na debati u Evropskom parlamentu u kojoj su učestvovali i predstavnici Privredne komore Srbije.

U saopštenju PKS se navodi da će EU u narednom periodu smanjiti ulaganja kroz bespovratna sredstva, u korist onih koja idu preko banaka i drugih finansijskih posrednika.

Direktor Predstavništva PKS u Briselu Zdravko Ilić, predstavljajući poslovni ambijent regiona, naglasio je da su vlade država regiona uspele da stave pod kontrolu javne finansije i unaprede poslovni ambijent.

Proces evropskih integracija, kako je istakao, jeste kičma ekonomske i političke stabilnosti i prosperiteta regiona i ne sme se usporavati ili prekidati.

Poslanica Evropskog parlamenta Eva Paunova istakla je da Evropska unija ima značajne investicije u Istočnoj Evropi, ali da se model investiranja menja i da se u sledećem budžetskom periodu može očekivati više finansijskih aranžmana preko banaka i drugih finansijskih posrednika, nego direktno kroz bespovratna sredstva, što je do sada bio dominantan model.

Promena modela investiranja obavezuje države da ojačaju upravljanje javnim investicijama i unaprede saradnju sa privatnim sektorom, rekla je Paunova.

Generalni direktor Kapš Bugarska Mihael Veber predstavio je iskustvo poslovanja u Bugarskoj i drugim zemljama istočne Evrope, naglasivši da zemlje moraju da unaprede svoje mehanizme za javno-privatno partnerstvo.

On je dodao da tu leži ogroman potencijal, posebno za unapređenje infrastrukture.

U debati je ukazano na prednosti ulaganja u regionu, posebno zbog povoljnog poreskog režima, visoko-kvalifikovane radne snage, kao i pristupa tržištima kao što su Rusija, Turska i Bliski istok.

Posebna pažnja posvećena je javno-privatnim partnerstvima, kao potencijalu koji nijedna zemlja u regionu nije uspela da iskoristi do kraja, uprkos velikim potrebama za ulaganjem, posebno u transportnu i energetsku infrastrukturu, navodi se u saopštenju.

Debatu "Investicije u Istočnoj Evropi - rizici i mogućnosti", koja je okupila predstavnike sektora malih i srednjih preduzeća, poslovnih asocijacija, eksperte i članove Evropskog parlamenta, organizovala je Evropa malih i srednjih preduzeća, organizacija Evropske narodne partije, u saradnji sa poslanicom EP Evom Paunovom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: