"Ne razmišljajte o funti, ovo je zlatno pravilo"

Blago jačanje funte najavljuje smirivanje situacije posle britanskog referenduma, ali će stabilizacija zavisiti od načina na koji će se London i Brisel razići.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

16:15

Foto: Thinkstock

Stručnjaci objašnjavaju da kratkoročno nema skoro nikakvih posledica po Srbiju, jer su i zaduženja i štednja u funtama - mali.

Dok funta traži rešenje za povratak u budućnost, pošto su bregzitovci za samo par dana uspeli da je vrate u vreme Margaret Tačer, Srbija tog pada britanske valute ne treba da se plaši, tvrde ekonomisti.

Bili bismo ozbiljno uzdrmani samo da je umesto Velike Britanije, EU napustila neka od članica evrozone.

“Mi nemamo izloženost za funtu ni u kom pogledu ni država ni privreda ni građani tako da kratkoročno gledano ovo ne pogađa, e sad kada bi se u Britaniji desila recesija pa se prelilo u Uniju to bi moglo da bude prelivanja ali to u ovom trenutku nema predviđanja“, kaže Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

Dok se nekima čini da se silazni trend funte polako iscrpljuje, jer je danas blago ojačala, drugi tvrde da će kratkoročno biti još velikih oscilacija. Ekonomske posledice diktiraće politički razvod Londona i Brisela.

“Ako se razlaz dogodi brzo i efikasno nema posledica, ako bude komplikacija i neizvesnosti onda funta pada opet”, kaže finansijski analitičar Nenad Gujaničić.

Ovo jeste prilika da se špekulanti na kratak rok brzo obogate, ali to nije savet za građane. Funte trenutno ne treba ni prodavati ni kupovati.

“Ne treba ni sada da razmišljaju o britanskoj funti već o zlatnom pravilu diversifikacije - ne držati sva jaja u istoj korpi, treba da drže evro i dinare, ne drugu valutu”, kaže Grubišić.

Funta je za čak 14 odsto oslabila u odnosu na dolar, a američka valuta je ojačala par procenata u odnosu na evro. Takva formula je, s obzirom da je trećina javnog duga Srbije nominovana u dolarima, povećala naš dug za više od 220 miliona dolara. Toliko nas je za sada koštao britanski odlazak iz Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: