Dok čeka privatizaciju, Jumko vraća dugove

Jumko će novog vlasnika dobiti kao preduzeće koje radi i koje posluje pozitivno, sa minimalnim dugovanjima, kaže Branislav Popović.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

14:35

Dok čeka privatizaciju, Jumko vraća dugove
(Foto: Thinkstock.com)

Popović, koji je predsednik nadzornog odbora kompanije Jumko iz Vranja rekao je da Uredba o zaštiti preduzeća od posebnog značaja, kojom je do 31. maja bilo zaštićeno 17 strateških preduzeća u Srbiji, nije uticala na rad kompanije.

Popović je za agenciju Beta izjavio da je Jumko jedini od 17 preduzeća od posebnog značaja uspeo da ostvari pozitivno poslovanje čime su i menadžment i zaposleni pokazali da firma ima posla, da može da radi bez stvaranja gubitka i bez očekivanja od države da obezbedi novac za plate.

"Da nije dugova iz perioda od pre 15 godina, mogli smo da razmišljamo o nabavci nove opreme i tehnologije. Završni račun za 2015. pokazao je da je Jumko ostvario dobit od osam miliona dinara, a smanjen je dug za oko 800 miliona dinara", kazao je Popović.

Popović je rekao da očekuje da najveći deo dugovanja Jumko vrati samostalno, kao i da se planira da tokom 2016. vrati još oko 1,7 milijardi dinara duga.

"Ne stojimo i ne čekamo privatizaciju nego se trudimo da održimo radna mesta i da poboljšamo poslovanje. Kada vratimo dugove lokalnoj samoupravi ostaće samo dugovanja prema bivšim i sadašnjim radnicima, a za njihovo vraćanje biće nam potrebna pomoć države", rekao je Popović.

Popović je naveo da bez obzira na odluku koju bude donela Vlada Srbije o vremenu i načinu privatizacije ove kompanije s 1.300 zaposlenih, Jumko će novog vlasnika dobiti kao preduzeće koje radi i koje posluje pozitivno, sa minimalnim dugovanjima.

"Očekuju nas reorganizacija i restrukturiranje kompanije, što bi trebalo da se završi do kraja godine. Konačnu reč o privatizaciji daće Vlada Srbije, ima više zainteresovanih kupaca, ali za sada ne znamo u kojoj su fazi pregovori sa Ministarstvom privrede", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, Jumko će najverovatnije biti privatizovan klasičnom prodajom kapitala ili preko strateškog partnerstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: