Svetska banka: Srbija mora da se pozabavi EPS-om

Direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Elen Goldstin kaže da se Srbija ekonomski oporavlja, ali da će za brži rast biti ključna reforma javnih preduzeća

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.06.2016.

09:49

Svetska banka: Srbija mora da se pozabavi EPS-om
(Foto: Thinkstock.com)

"Da bismo ubrzali rast i otvorili nova radna mesta, važne su dve stvari - da se pozabavimo neefikasnim državnim sektorom i da oslobodimo kapacitet za privatni sektor time što ćemo stvoriti poslovno okruženje za investicije i izvoz", rekla je Elen Goldstin na RTS-u.

Ona je pohvalila napredak Srbije i naglasila da je fiskalni deficit bio bez kontrole pre dve godine, a da je sada prepolovljen i održiv.

"Srbija je prešla iz recesije u fazu rasta, danas imamo početak ekonomskog oporavka. Taj rast je vođen investicijama i izvozom, što nije bio slučaj prethodnih godina i to je dobar znak", naglasila je direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu.

Reforma javnih preduzeća, kako kaže, mora biti efikasnija u narednom periodu i kao primer pomenula je EPS, koji ima previše zaposlenih i trenutno nije efikasno preduzeće.

"Ako se danas ništa ne uradi, EPS će imati rupu što se tiče finansija, potrošiće mnogo više nego što zarađuju do nekih dve milijarde evra za pet godina", kaže Elen Goldstin.

Država se mora, kako je kazala, pozabaviti tim preduzećem kako bi kompanija poboljšala prihode, zatim se mora baviti viškom zaposlenih i investicijama.

Govoreći o ekonomskoj saradnji zemalja zapadnog Balkana, ona je rekla da je ta saradnja danas "ispod svog potencijala i da niko nije postao bogat tako što se izolovao".

"Premijeri zemalja zapadnog Balkana su se dogovorili o zajedničkom akcionom planu za trgovinu i transport, koji uklanja barijere i koji će olakšati izvoz robe i usluga", zaključila je Elen Goldstin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: