"Čestitam vladi kako je reagovala na Bregzit"

Vlada Srbije pravovremeno je reagovala da se na Srbiju ne preliju reakcije tržišta pošto su objavljeni rezultati referenduma u Velikoj Britaniji, kaže Petrović.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

14:25

Foto: Tanjug

"Imali smo dobru reakciju državnih organa u petak nakon objavljivalja rezultata referenduma u Britaniji. Tržište kapitala je odreagovalo, a vlada se sastala sa predstavnicima Narodne banke Srbije i zaključni su doneti. NBS je intervenisala sa 40 miliona evra", rekao je predsednik Američke privredne komore u Srbiji (AmCham) Zoran Petrović.

Petrović je obraćajući se prisutnima na radnom ručku kojem prisustvuje i mandatar Aleksandar Vučić, da AmCham ceni način na koji je vlada postupila i istakao da je to ono gde je uloga države više nego dobrodošla.

"Zato smo zahvalni vladi i NBS", rekao je on.

Petrović je rekao da je uveren da je i AmChamu i mandataru isti cilj, a to je da Srbija nastavi da bude privlačna za investitore - strane i domaće.

"Najbolje nas poznaju pre svega domaći, ali za nas su svi investitori važni. Investitori donose tehnologije, znanje i mogućnost za nove poslove", rekao je Petrović ističući da oni koji se angažuju u preduzetničkim vodama, utiču na povoljan rast i standard i ono što je "pitanje svih pitanja - smanjivanje nezaposlenosti".

Petrović je ukazao da je vlada u prethodnom periodu za to imala sluha i naveo primer da izmene Zakona o radu koji se, kako je primetio, nedovoljno pominje.

"Nije bilo hrabrosti 10 godina, niko se nije usudio prstom da mrdne da promeni stari Zakon o radu. Dajem vam veliki kredit za to", rekao je Petrović.

Izvršna direktorka Američke privredne komore u Srbiji Vera Nikolić Dimić konstatovala istakla je da ta komora i njene članice imaju velika očekivanja od nove vlade, ali da su istovremeno i spremne da mnogo rade i stave na raspolaganje svoju ekspertizu kako bi pomogli da se kreira novi i bolji poslovni ambijent.

Nikolić Dimić je konstatovala da je prethodna vlada iznela veoma važne reforme koje su doprinele boljoj poslovnoj klimi, a koje su sprovede na zahtev i učešće privrede.

Očekujemo od nove vlade da nastavi reforme, da obezbedi predvidivost privrede, ali i da uključi i privatni sektor u nastajanje propisa koji se odnose na poslovanje privrede, rekla je Nikolić Dimić.

Ona je prenela poruku te komore i njenih članica da je veoma važna saradnja privrede i države u stvaranju novog ambijenta koji omogućava rast i razvoj privrede i društva.

"Očekujemo od vlade dalju reformu državne uprave, kako zbog smanjenja troškova održavanja, ali i da bismo njenu ulogu, a to je da ona predstavlja servis gradjana i privrede", rekla je Nikolić Dimić.

Izvršna direktorka AmChama konstatovala je da je obrazovanje je stub društva i podsetila na program AmChamps, kroz koji su ta komora i njene članice omogućile mladim ljudima da steknu nova znanja i da se što efikasnije uključe u poslovne procese.

Prema njenim rečima ima mnogo takvih projekata u okviru članica AmChama, što znači da privreda treba više da se približi oblasti obrazovanja, kako bi se mladi ljudi pripremili za ono što je privredi potrebno.

"Svi ti mali projekti su dobri koraci ka velikoj reformi obrazovanja koje nam je kao društvu neohodno kako bismo držali korak sa razvijenim svetom", zaključila je Nikolić Dimić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: