Koridorom se jure - tužbe

Uz trasu budućeg auto-puta, kroz atar Gornjeg Milanovca, vlasnici presavijaju tabake zbog upropašćenih imanja.

Srbija

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 25.06.2016.

14:41

Koridorom se jure - tužbe
(Foto: Thinkstock.com)

Posedi koji nisu otkupljeni pretvoreni u deponije, močvare, do nekih ne može da se dođe, pišu Večernje novosti.

TrasomE-763 Koridora 11, budućeg auto-puta Beograd - južni Jadran, kroz atar opštine Gornji Milanovac, tužba tužbu "(pre)stiže". Zemljovlasnici su presavili tabake protiv srpskog ogranka azerbejdžanske firme "Azvirt", generalnog izvođača radova. Kako tvrde, za otimanje i uništavanje poseda. Na deonici od Boljkovaca do Brđana, vode se 74 sudska spora, a na pomolu su novi. Ostali su rešavani nagodbama.

Firma "Koridori Srbije" odgovornost prebacuje na "Azvirt", koji ništa ne poriče i najavljuje da će postupati po sudskim rešenjima. Međutim, kad se već uđe u sudski spor, a neki traju i tri godine, vlasnici doživljavaju šokove: u sudovima se tužbe protiv ogranka "Azvirta" odbijaju uz obrazloženje da on nije stranka u parnici.

“Ogranak "Azvirta" je upisan u Agenciji za privredne registre kao privredno društvo. Ponaša se kao firma, sklapa ugovore, isplaćuje neke odštete. Svesno koristi imanja uz trasu”, ističu advokati, koji ulažu žalbe na te presude.

Pravni zastupnik "Koridora" Marina Reljić, na licu mesta, uz parcele oštećenih, tvrdi nam da su oni morali da formalno tuže centralu firme "Azvirt" u Azerbejdžanu, a ne njen ogranak u Beogradu, da bi srpski sudovi bili i za te procese nadležni.

U Takovu, sa obe strane rečice Ljeskovice, po rečima vlasnika, stradala su dva imanja.

“"Koridori" su od mene otkupili 22 ara. Zatim su bespravno zauzeli moje susedno imanje 789/3 i uništili ga. Ovlašćeni stručnjaci to potvrđuju. Pretvoreno u močvare, šikare, deponije, zatrovano mašinskim uljima, muljem... Sve to mimo ugovora koji se tiče sasvim drugog poseda”, žali se Vojkan Nikolić (48).

Sa suprotne obale su imanja Milete Nikolića 796/1 i 796/2, bivše bašte, postala dokaz arogancije. Drugi posednici na svoje parcele, čak i da mogu da ih obrađuju, kako ironično vele, mogu samo helikopterom. Meštani obližnjih Vrnčana muku muče što su im, kažu, gradnjom autostrade bespravno stradali svi prilazi spornim imanjima, te su oni onemogućeni da ih koriste.

“Tri godine imanju od dva i po hektara ne mogu da priđem. Znaju to "Koridori", "Azvirt", milanovačka opština i sud. Tužio sam "Koridore". Suđenja se odlažu, a imanja propadaju”, ogorčeno priča Mirko Vesković (67), predsednik Mesne zajednice Vrnčani.

Na nekad plodnim parcelama njegovog suseljanina Vlade Veskovića (66), koje "Koridori" od njega nisu otkupili, sada su deponije. Kad se žali, upućuju ga na izvesnog Osmana, pa na Ismaila u "Azvirtu", ali uzalud. Stočar Miloš Adamović (37) svom imanju ne može da priđe ni pešice, kamoli mehanizacijom, jer je potkopano. Niko od nadležnih mu se ne obraća. I on ih je tužio zbog uzurpacije poseda. Imanje tako blizu, a tako daleko...

Citirani i drugi vlasnici uputili su protestni akt premijeru Aleksandru Vučiću, ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović, zaštitniku građana, UBPOK-u...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: